Erişilebilirlik

UND'nin Irak'ta İş Yapmama Kararı Eleştirilere Hedef Oluyor - 2004-08-03


Irak'ta kaçırılan Türk şoför Murat Yüce’nin öldürülmesinin ardından İstanbul’daki Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Amerikan kuvvetleri için taşıma yapılmayacağını açıkladı. Kuruluşun Başkanı Cahit Soysal aldıkları bu kararın rehin tutulan diğer iki sürücünün serbest bırakılmasına yardımcı olmasını diledi. Derneğin bünyesinde 30 ila 40 arasında nakliye şirketi yer alıyor.

Güneydoğu Anadolu’daki bir işadamları derneğinin başkanı Bedrettin Karaboğa ise, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin Irak’a taşımacılığı durdurma kararının bağlayıcı olmadığını belirtti ve ticaretin devam edeceğini söyledi. Derneğin kararını eleştiren Karaboğa, İslamyet’le hiçbir ilgisi olmayan teröristlere boyun eğmemek gerektiğini savundu.

Irak Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. Bu yılın ilk yarısında Türkiye Irak’a büyük bölümü gıda ve inşaat malzemesi olmak üzere 800 Milyon Dolarlık mal ihraç etti. Bu malzeme arasında Irak’taki Amerikan kuvvetlerince kullanılmak üzere askeri uçaklar için benzin de yer alıyor.

Yüce’nin öldürülmesinin görüntüleri bir internet sitesinde yayınlanmıştı. Silahlı üç kişinin önünde görünen Yüce, Türkçe bir açıklama okuduktan sonra tabancayla başından vurularak öldürülüyor. Arka planda ise, El Kaide bağlantılı Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zerkavi'ye bağlı Tevhid ve Cihad grubunun pankartı bulunuyor.

Murat Yüce'nin çalıştığı Bilintur firması, Yüce’nin ölümünden büyük üzüntü duyulduğunu ve diğer personelin can güvenliği için yeni önlemler almaya çalıştığını bildirdi.

Bu arada, Bağdat yakınında iki Türk kamyon şoförünün araçlarına yapılan silahlı saldırı sonucu öldüğünü iddia edildi. Irak'ta geçen hafta da 2 Türk kamyon şoförü kaçırılmıştı.

Öte yandan, Arap El Cezire televizyonu Zarkavi’nin örgütünün kaçırdığı Somali vatandaşı bir şoförü serbest bıraktığını duyurdu. Kararın, Somalili şoförün çalıştığı Kuveytli şirketin Irak’taki faaliyetlerine son verdiğini duyurması üzerine alındığı belirtildi.

Bu arada, Irak güvenlik kuvvetlerinin teröristlere baskın düzenleyerek bir Lübnanlı rehineyi kurtardığı, binada bulunan üç teröristten birini öldürüp, diğer ikisini yakaladığı açıklandı.

XS
SM
MD
LG