Erişilebilirlik

Genetik Gıdalar Yeniden İnceleniyor - 2004-08-02


Amerika Ulusal Bilimler Akademisi, genetik gıdaların insan sağlığına etkilerini araştırmak üzere yeniden harekete geçiyor. Merkezi Washington’da bulunan Akademi’nin bu konuda kurduğu komisyon geçtiğimiz günlerde ilk raporunu kamuoyuna açıkladı.

Genetik gıdalar konusunda bilim dünyası, politikacılar ve kamuoyu bölünmüş durumda... Fransa’da bir grup protestocu, geçtiğimiz hafta başında deneme üretimindeki genetik mısırları yaktı... Bazı Afrika ülkeleri, gönderilen gıda maddeleri arasında genetik değişikliğe uğratılmış ürünlerin bulunması halinde, ülkelerindeki açlığın boyutu ne olursa olsun, bu ürünleri sınırlarından içeriye sokmuyor. Diğer taraftan Hindistan, hızla artan nüfusunu doyurabilmek için genetik mahsullerin üretilmesini öngören altı yıllık bir program başlattı. Brezilya, geçtiğimiz yıl sınırlı miktarda soya fasulyesi üretimine izin verdi.

Ulusal Bilimler Akademisi, genetik gıdaların insan sağlığına zararlı olduğuna dair ellerinde hiçbir delil bulunmadığını açıkladı. Ancak Akademinin, genetik gıdaları incelemek için kurduğu komisyonun başkanı Sue Masters, riskin mevcut olduğunu söylüyor:

“Hangi teknoloji kullanılarak yapılırsa yapılsın, genlerde yapılacak değişiklik istenmeyen sonuçların alınmasına neden olabilir ve bu da insan sağlığını bozabilir.”

13 uzmandan oluşan komisyon, 18 aylık çalışmasının sonunda, genetik gıdalarla ilgili kararların teker teker alınması gerektiği sonucuna vardı. Dolayısıyla genel olarak genetik gıdalar sağlıklıdır ya da değildir denemiyor, her ürün kendi başına değerlendiriliyor. Genetik ürünleri inceleyen komisyon, yeni bir bileşime sahip olan, ya da doğadaki normal halinden oldukça fazla büyüyebilen ürünlerin, hangi metotla olursa olsunlar derinlemesine incelenmeleri gerektiğini bildirdi. Komisyon üyesi ve Michigan Üniversitesi’nden Dean DellaPenna bu konuda şunları söylüyor:

“Genetik değişikliğe uğratılarak üretilen tüm gıdaların teker teker analiz edilmelerini öneriyoruz.”

Komisyon, örnekleme ve test yöntemlerine belirli bir standart getirilmesi gerektiğini belirtiyor ve ürün pazara çıkmadan bu işlemin tamamlanmasını istiyor. Test ve örnekleme sonuçlarının kamuya açık olması da Komisyonun önerileri arasında yer alıyor.

Herkesin aklındaki soru ise, genetik gıdaların tamamıyla sağlıklı olup olmadığı... Dean DellaPenna, bu soruya yüzde yüz kesinlikte bir yanıt vermenin mümkün olmadığını belirtiyor. Ancak uzman, insanların ürettiği, hemen hemen tüm tarım ürünlerinin, bir dereceye kadar değişikliğe uğratılmış olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG