Erişilebilirlik

Irak'ta Kanlı Pazar - 2004-08-01


Bağdat ve Musul'da dört kiliseye eşgüdümlü bombalı saldırılar düzenlendi. Bombalı araçlarla düzenlenen saldırılarda en az 10 kişinin öldüğü bildirildi.

Yalnızca Bağdat'ta iki patlama meydana gelirken, görgü tanıklarıikinci patlamanın birincisinden 45 dakika sonra, polisin bölgede güvenlik kordonu oluşturduğu sırada meydana geldiğini söyledi. Televizyonda yer alan görüntüler, Bağdat’ın Karada mahallesinde meydana gelen patlamaların şiddetini ortaya koyuyor. Karada, Iraklı Hıristiyanların ve üst düzey gelirli insanların yaşadığı mahalle olarak biliniyor.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, Bağdat'taki saldırıda dokuz, Musul'daki saldırıdaysa bir kişinin öldüğü belirtildi.

Irak'ta 15 ay önce Saddam Hüseyin yönetimin devrilmesinden bu yana Hıristiyanlar ilk kez bu tarz saldırılara hedef oluyor. Irak'ın yüzde üçünü oluşturan Hıristiyan nüfusun sayısı 700 ila 800 bin arasında değişiyor.

Bu arada, kilise saldırılarından önce Musul'da bu sabah bir karakola düzenlenen intihar saldırısında beş kişi yaşamını yitirdi. Irak polisi, karakola yaklaşan araca ateş açtı ancak karakolun girişine yaklaşmayı başaran aracın patlaması sonucunda binanın girişi hasar gördü. Ölen 5 kişiden ikisinin polis olduğunu açıkladı. Aynı olayda 50'den fazla kişi de yaralandı. Yine başkent Bağdat'ta Ebu Navas caddesinde bu sabah bir Amerikan konvoyunun geçmesinin hemen ardından bir bombanın patlaması sonucu, iki Iraklı öldü, iki kişi de yaralandı.

Samarra kentinde ise, devriye gezen Amerikan askerlerine saldırı düzenlendiği, olayda bir direnişçinin öldüğü bildirildi. Gene Samarra’da yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir Amerikan askeri öldü, ikisi de yaralandı.

Dün gece de Felluce kentinde çatışmalarda 10 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. Çatışmaların kentin doğusunda başladığı, kentin diğer bölgelerinde de patlamalar ve çatışmalar meydana geldiği bildirildi.

Amerikan askerleri, kentteki çatışmaların şiddetlenmesi ardından takviye tanklar ve hava desteği sağladılar.

XS
SM
MD
LG