Erişilebilirlik

Irak'ta Rehine Pazarlıkları Sürüyor - 2004-07-31


Irak’ta 7 kamyon şöförünü rehin tutan isyancılar, isteklerinin yerine getirilmesi için tanıdıkları süreyi bir gün uzattı.

Siyah Bayraklar adlı örgüt, şoförleri çalıştıran Kuveyt şirketi, Irak’tan çekilmezse rehineleri tek tek öldürecekleri tehdidinde bulunuyor. Üç Hintli, üç Kenyalı ve bir Mısırlı rehinenin bırakılması için isyancılarla görüşmeler devam ediyor.

Iraklı arabulucu Şeyh Hişam El-Duleymi, sonuç alacağından emin olduğunu söylüyor. Bir aşiret reisi olan El-Duleymi, rehinelerin bağlı olduğu Kuveyt şirketinin Bağdat’a bir temsilci gönderdiğini açıkladı. Elinde Kuveyt şirketinden faks ile yeni gelen bir mektubu tutan arabulucu, mektubun içeriğini açıklamadı ancak şirketin bir temsilci göndermesini olumlu bir gelişme olarak niteledi. Şeyh El Duleymi, militanlarla yürütülen görüşmelerde bazı ilerlemeler sağlandığını bildirdi. Kuveyt şirketinin gönderdiği temsilcinin adının Mehdi Salih olduğunu belirten arabulucu, umutlu olduğunu vurguladı.

Kuveyt şirketinde kamyon şoförü olarak çalışan rehineler 21 Temmuz’da kaçırılmıştı. Militanlar Kuveyt şirketinin Irak’tan çekilmesini, Felluce’ye yönelik Amerikan hava saldırılarında ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesini istiyor ve aksi halde rehineleri tek tek öldürecekleri tehdidinde bulunuyor.

Şeyh El-Duleymi, militanlarla doğrudan temas kurduğu haberlerini ise yalanladı. Militanlarla kişisel değil, bazı haberleşme kanalları yoluyla ilişki kurduğunu belirten Şeyh, bu kanallar aracılığıyla karşılıklı mesajlar gönderdiklerini, ancak doğrudan temasları olmadığını belirtti.

Şeyh El-Duleymi Iraklı Aşiretler Birliği ve Amerikan İşgalinin Kurbanları Derneği adlı iki kuruluşa başkanlık ediyor. Bu görevlerin kendisine arabulucu olarak saygınlık kazandırdığını vurgulayan El-Duleymi, adam kaçırma eylemlerine karşı olduğunu ve bu tür eylemleri birçok kez kınadığını hatırlattı.

Rehin alma olayları, Irak’ta askeri olmayan Hindistan ve Kenya’da öfkeli gösterilere yol açtı. Hindistan hükümeti 3 Hintli rehinenin bırakılmasını sağlamak amacıyla Bağdat’a Arapça konuşan üst düzeyde bir diplomat gönderdi.

Bu arada, 12 gündür isyancıların elinde rehin tutulan Türk kamyon şöförü Mehmet Dayar serbest bırakıldı. İsyancılara bir daha Irak’a gitmeyeceği sözü veren Mehmet Dayar, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki evine döndü. Musul’da Amerikan askerlerine akaryakıt taşırken saldırıya uğrayan konvoyun Türk şöförlerinden Abdülcelil Bayık, isyancılar tarafından öldürülmüş, 7 çocuk babası Mehmet Dayar ise kaçırılmıştı.

XS
SM
MD
LG