Erişilebilirlik

Powell'dan Bağdat'a Sürpriz Ziyaret - 2004-07-30


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Avrupa ve Ortadoğu’yu kapsayan gezisi sırasında, Bağdat’a ani bir ziyarette bulundu.

Bugün Kuveyt’ten Irak’a geçen Powell, geçen ayki yönetim devrinden sonra, bu ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.

Irak Geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver'le ortak basın toplantısı düzenleyen Powell, Irak'ta demokrasi inşa etmeye çalışan geçici hükümetin çabalarına, Washington'un desteğinin süreceğini bildirdi.

Gazi El yaver, Irak'ta güvenliğin azaldığı yönündeki iddiaları reddederken, son zamanlarda bu ülkede yaşanan şiddet olaylarının, direnişçilerin ve ülke dışından sızan teröristlerin çaresizliğini gösterdiğini ileri sürdü.

Amerika Dışişleri Bakanı, dün de Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde, Irak Başbakanı İyad Allavi’yle bir araya gelmiş ve iki yetkili, Irak’ta Müslüman askerlerinden oluşan barış gücü birliği kurulması önerisine destek vermişti.

Söz konusu barış gücü birliklerine, Müslüman ülke askerlerinin katılması öngörülmekle birlikte, Irak’a komşu ülkeler bu öneri kapsamında yer almıyor. Öneri Suudi Arabistan tarafından ortaya atılmıştı.

Bununla birlikte, Ürdünlü terörist Ebu Musab Zarkavi’ye bağlı bir örgüt, Irak’a asker gönderen Müslüman ülkelerde, eylem düzenleme tehdidinde bulundu.

Powell’ın Bağdat’taki ziyaretinin ardından, Polonya’ya geçerek, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerini kapsayan bir haftalık gezisini tamamlaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG