Erişilebilirlik

'Sudan'a Ek Süre Verilsin' - 2004-07-28


Mısır, Amerika’dan, Darfur bölgesindeki Arap milisleri silahsızlandırmak için Sudan’a daha fazla zaman tanımasını istedi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell’la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Abul Gait, Sudan hükümetinin verdiği sözü yerine getirmeye çalıştığını ancak daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Powell ise, mülteci kamplarında yaşayan on binlerce kişinin, hastalık ve açlık nedeniyle ölmeye başlayıncaya kadar Darfur halkının fazla zamanı olmadığını söyledi.

Bu arada Afrika Birliği gözlemcileri, Darfur bölgesinde geçen ay girişilen bir saldırıda Arap milislerin sivil halktan bazı kişileri canlı canlı yaktığını açıkladı.

Ateşkes gözlemcileri tarafından yayınlanan raporda, Arap milislerin, Haziran ayında Süleyla köyünde sivilleri katlettiği, hatta bazılarını zincirlere bağlayarak yaktığı belirtildi.

Ancak raporda gözlemcilerin, Sudan hükümetine bağlı askerlerin, baskınlarda rol oynadığı yolundaki iddiaları kanıtlayamadıkları vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler, Amerika ve birçok Avrupa devleti, Sudan hükümetini, Arap milislerin siyah halka karşı düzenlediği saldırıları desteklemekle suçluyor ve Sudanlı yetkilileri bölgedeki şiddet olaylarını durdurmaya çağırıyor.

XS
SM
MD
LG