Erişilebilirlik

Göstericiler de Kurultay'da - 2004-07-28


Demokrat Parti kurultayında hazır bulunanlar sadece üyeler, ünlü partililer ve delegeler değil... Ülkenin her köşesinden gelen binlerce gösterici, Amerikan anayasasının birinci maddesi olan söz ve ifade özgürlüğünü kullanarak, ülkenin başkanı olabilecek kişiye mesaj vermeye çalışıyor.

Rengarenk işaret, bayrak ve pankart taşıyan genç göstericilerin çeşitli mesajları arasında, Irak savaşı aleyhtarlığı ön plana çıkıyor. Bir gösterici, “çocuklarımızı geri getirin, Irak’tan çekilin, bu savaşa son verin” diye bağırıyor.

Çoğu dinamik görünüşlü enerjik genç insanlardan oluşan göstericilerin Demokrat Partiye vermek istedikleri mesajlar çok çeşitli... California’dan gelen Rita Pickering, Demokrat Parti’nin sağlık hizmetlerini halka yaymasını istiyor. Bu protestocu, Kurultay’a medyanın gösterdiği büyük ilginin, partinin programı ve seçim gündeminde değişiklik yaratmak için çok büyük imkan verdiğini söylüyor.

“Kurultay delegelerinin ülkede neler olup bittiğini, halkın neler istediğini bilmesinde fayda var. Parti programına hepimiz tamamıyla inanmayabiliriz. Bizim burada yapmak istediğimiz iş, programı halkın inançlarına göre değiştirilmesini sağlamaya çalıştığımızı delegelere ve insanlara göstermektir. Program, halkın isteklerini aynen yansıtmasa bile, Demokrat Parti içinde olup bitenleri değiştirme gücümüz var.”

Protestocular amaçlarını, Kurultay’ın yapıldığı salona girip çıkanlara dağıttıkları el ilanlarında da açıkça ortaya koyuyor. Protestoculardan Bob Kunst, John Kerry’yi desteklemeyen çok az sayıdaki Demokrat’dan biri:

“Eşcinsel bir vatandaş olarak, John Kerry’ye başkan adaylığını desteklemediğimi ifade etmeye geldim. O, şu anda içinde bulunduğumuz Massachusetts eyaletinde eşcinsel evliliklerini yasaklamak için anayasa değişikliğine taraftar olduğu için, kendisine oy vermeyeceğim. Bu eyalet Amerikan Devrimi’nin doğum yeridir. İngiliz sömürgeciliğine baş kaldırışı başlatan, “temsil hakkı vermeden vergi alınmaz” sloganına yol açan durum aynen tekrarlanıyor. Herkes kanun önünde eşittir.”

Kurultayı düzenleyenler çok çeşitli siyasi görüşün dile getirilip dinlenmesinden memnun olduklarını belirtiyor ve bu toplantının, değişim için fırsat olmasını diliyorlar.

XS
SM
MD
LG