Erişilebilirlik

'Darfur'la İlgili Sözlerimizi Tutuyoruz' - 2004-07-27


Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail, yabancı askeri güçlerin Darfur bölgesindeki olaylara müdahele etmesi halinde ülkesinin bu duruma karşılık vereceğini söyledi. Sudan Dışişleri Bakanı Ankara ziyaretinde yaptığı basın toplantısında “eğer bize saldırılır ya da müdahele edilirse buna sessiz kalmayacağız, karşılık vereceğiz” dedi.

Ankara'ya iki günlük ziyaretini değerlendirdiği basın toplantısında Sudanlı Bakan, Sudan hükümetinin dışardan müdahele durumunda ne yapacağı konusunda, “biz hiçkimseyle karşı karşıya kalmak istemiyoruz, ama umarım bizi kimse bu yöne itmez” diye konuştu.

Bakan İsmail, eğer bir durumla karşı karşıya bırakılırlarsa, ülkelerine müdahele edilir ya da saldırıya uğrarlarsa bu durumda sessiz kalmayacaklarını ve karşılık vereceklerini söyledi.

Dün Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler’den Sudan hükümetine karşı yaptırım uygulanmasını istemişti.

Birlik üyesi 25 ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından yapılan çağrıda, Hartum hükümetinin Arap milisleri silahsızlandırma konusunda verdiği sözü yerine getirmek için çaba göstermediğine dikkat çekildi.

Sudan hükümeti yetkilileri ise yabancıların Darfur'a müdahele tehditlerini kınayarak Sudan'ın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğini söylediler.

Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri, Darfur’da binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Cancavit adlı Arap milislerin hükümet tarafından yönetildiği görüşünde.

Dışişleri Bakanı İsmail yaptığı açıklamada ayrıca Darfur sorununun Amerika gündeminde çok yer almasını Kasım ayındaki seçimlere bağladı. İsmail konunun, Amerika'da Afrika kökenli seçmenlerin ilgisini çekmek için kullanıldığını iddia etti

Sudanlı Bakan basın toplantısında ayrıca ülkesindeki şiddetin nedeninin milislerden kaynaklandığını ifade etti. İsmail, Sudan'ın bu savaşı başlatmadığını ama hükümetin Cancavit milislerini silahsızlandırmak ve ülkeye hukuk ve düzen getirmekle sorumlu olduğunu kabul ettiklerini ifade etti.

Hartum hükümeti Darfur bölgesindeki çatışmaları sona erdirmek için milisleri 3 Temmuz'dan itibaren silahlarından arındıracağını açıklamıştı. Ancak uluslararası kuruluşlara göre, Arap milislerin eylemleri devam ediyor.

Sudan Dışişleri Bakanı bu konuyla ilgili olarak ise 3 Temmuz'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'a verdikleri söze bağlı kalacaklarını ve kaldıklarını ifade etti.

Sudanlı Bakan dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından ise Avrupa Birliği Dışişleri bakanlarını eleştirmişti. İsmail Avrupa Birliği’nin Darfur’daki kargaşanın sona ermemesi durumunda, Sudan hükümetine karşı yaptırım uygulama tehdidinin, Darfur bölgesi’ndeki barış çabalarını engelliyeceğini söylemişti.

Darfur bölgesindeki kargaşa yaklaşık 17 ay önce Afrikalılar ve Cancavit adlı Arap milislerin çatışmaları sonucu başladı. Çatışmalar sonucu çoğunluğu Afrikalı olan yaklaşık 30 bin kişi öldü ve 1 milyondan fazla kişide bölgeden göç etmek zorunda bırakıldı.

Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail Ankara temaslarını tamamlayarak İstanbul'a geçti. Sudanlı Bakan yarın Türkiye den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG