Erişilebilirlik

Sudanlı Bakan'dan AB'ye Sert Tepki - 2004-07-27


Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın Birleşmiş Milletler’den Sudan hükümetine karşı yaptırım uygulanmasını isteme kararını tepkiyle karşıladı. Sudan Dışişleri Bakanı Ankara ziyaretinde yaptığı açıklamada, 'Biz tehdit ya da yaptırım istemiyoruz,” dedi ve bu yaptırımın, Darfur bölgesi’ndeki barış çalışmalarını olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

Mustafa Osman İsmail, Avrupa Birliği’nin Darfur’daki kargaşanın sona ermemesi durumunda, Sudan hükümetine karşı yaptırım uygulanması tehdidinin, Darfur bölgesi’ndeki barış çabalarını engelliyeceğini söyledi.

Sudanlı Bakan, Avrupa Birliği Dışişleri bakanlarını eleştiren bu sözleri üç günlük Türkiye ziyaret sırasında söyledi. Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail, Darfur’daki kargaşadan dolayı hükümeti üzerindeki uluslararası baskıların yoğun olduğu bir dönemde resmi temaslarda bulunmak üzere dün Ankara’ya gitti.

Mustafa Osman İsmail Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Biz tehdit ya da yaptırım istemiyoruz,” diyerek, hükümetinin zamana ihtiyacı olduğunu ve hükümeti üzerindeki baskının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Dün Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler’den Sudan hükümetine karşı yaptırım uygulanmasını istedi.

25 bakan tarafından yapılan çağrıda, Hartum hükümetinin Arap milisleri silahsızlandırma konusunda verdiği sözü yerine getirmek için çaba göstermediğine dikkat çekildi.

Konuk bakan Sudan’a bir barış gücü gönderilmesine nasıl bakacağının sorulması üzerine de böyle bir güce ihtiyaçları olmadığını çünkü zaten Avrupa Birliği gözlemcilerinin halen bölgede bulunduğunu ifade etti.

Sudan halkının dışarıdan gelebilecek bir barış gücünü Irak ve Afganistan'dakine benzer şekilde işgalci güç olarak görebileceği tehlikesine işaret eden İsmail bu nedenle bölgedeki durumun Sudanlı güvenlik güçlerince normale döndürülmesi gerektiğini vurguladı.

'Türkiye'yle İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz'

Sudanlı bakandan Türkiye ile iyi ilişkilerin sürdüğünü gösteren mesajlar da geldi.

Hartum’da bir ticaret merkezi oluşturulacağını bildiren İsmail ele aldıkları birçok konuda Türkiye ile görüş birliğinde olduklarını ve Sudan ın gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği gerekse Avrupa Birliği konusunda her zaman Türkiye yi desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Darfur bölgesine insani yardım yapılmasına ilişkin gerekli talimatların verildiğini ve hazırlıkların sürdüğünü belirterek bu yardımın önümüzdeki günlerde bölgeye ulaştırılacağını söyledi.

Darfur bölgesindeki kargaşa yaklaşık 17 ay önce Afrikalılar ve Cancavit adlı Arap milislerin çatışmaları sonucu başladı. Çatışmalar sonucu çoğunluğu Afrikalı olan yaklaşık 30 bin kişi öldü ve 1 milyondan fazla kişide bölgeden göç etmek zorunda bırakıldı.

Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri, Darfur’da binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Cancavit adlı Arap milislerin hükümet tarafından yönetildiği görüşünde.

Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail bugün Ankara temaslarını değerlendireceği bir basın toplantısının ardından, Ankara’dan ayrılarak İstanbul’a gidecek.

XS
SM
MD
LG