Erişilebilirlik

'I, Robot' Gösterime Girdi - 2004-07-26


Yıl 2035 ve robotlar insan hayatının önemli bir parçası haline gelmiş durumda... Evleri robotlar temizliyor, çöpü döküyor ve alış veriş yapıyor... Ve bu robotlar son yirmi yıldır insanlara hizmet ediyor ve onları koruyor. Zaten bu elektronik araçlar bu iş için programlanmış. Robotlar için üç temel kural bulunuyor. İnsanları koruyacaklar ve onlara zarar vermeyecekler; kendilerini insanlara karşı korumayacaklar. Bu kurallar robotların işletim sistemlerinin temeline kaydedilmiş.

Robotları keşfeden Doktor Lanning, bir gün ölü olarak bulundu ve kimse bu işten ona hizmet eden robotun sorumlu olduğunu düşünmedi. Detektif Del Spooner hariç hiç kimse...

Robotların cinayetle ilgili ifadeleri Spooner’ı şaşırtır ve bu ifadeler cinayet soruşturmasında yepyeni bir pencere açar... Acaba Dr. Lanning bu robotları inşa ederken özel bir yöntem mi kullanmıştı? Robotlar insanlara özel duyguları mı edinmişlerdi? Detektif Spooner uzun bir zamandır bu tür kaygılara sahipti... Robotlar bir gün dünyayı ele geçirebilirlerdi. Spooner soruşturmaya başladığında insanlar onun robotlara karşı hislerinden dolayı bu mekanik araçları suçladığını düşündü... Bunlar arasında robotları insan karakterleriyle programlayan Doktor Susan Calvin de vardı.

Kısa bir süre içerisinde robotlar ayaklandı ve hükümeti ele geçirmeye çalıştı. Şimdi bütün insanlığın akıbeti detektif Spooner’in başarısına bağlıydı ve fazla da zaman kalmamıştı.

Ünlü oyuncu Will Smith detektif Spooner’i canlandırıyor ve Smith, Spooner’in sıradan bir macera filmi karakteri olmadığını söylüyor:

“Spooner aslında oldukça sosyal ve eğlenceli birisi ancak yaşadığı bir trajedi onu çevresindeki olaylara karşı bir bakıma kuşkulu yapmış. Spooner duş alırken kapıyı açık bırakıyor ve duş perdesi bile kullanmıyor... Silahı her zaman ulaşabileceği bir uzaklıkta asılı duruyor.”

Film de zaten Spooner’in bu duş sahnesiyle başlıyor ve izleyiciye detektifin ruh hali ile ilgili bir fikir verilmeye çalışılıyor. Ancak filmin bu evresinde robotların bilinçlenip dünyayı ele geçirme fikri pek de tutulmuyor. Filmin modern ya da filozofik sürprizler içermemesi bazı izleyicileri hayal kırıklığına uğratabilir.

Eleştirmenler filmde çelişkilerin bulunduğunu ve karakterlerin yeterince iyi işlenmediğini düşünüyor. Dolayısıyla oyuncuların becerileri de pek ortaya çıkamıyor. Will Smith iyi bir oyuncu olmasına rağmen bu filmde klişelere bağımlı kalıyor ve izleyici filmin nasıl gelişeceğini tahmin edebiliyor. Doktor Susan Calvin’i Bridget Moynihan canlandırıyor. Calvin robotlara insanlara benzer karakterler yüklemeye çalışırken, kendi karakteri filmde robotlarınkinin gerisine düşüyor.

Ancak her şeye rağmen robotların tasarımı oldukça iyi ve kullanılan özel efektler etkileyici... Özellikle bir araba takip sahnesi izleyicileri oldukça heyecanlandıracağa benziyor... Bütün bu özellikler ilgi çekici geliyorsa filmi izleyebilirsiniz... Ancak beklentiniz zihninizde kıpırtılar uyandıracak bir film ise, “I, Robot” sizin için iyi bir film olmayabilir...

XS
SM
MD
LG