Erişilebilirlik

Irak'ta Rehine Krizi Sürüyor - 2004-07-24


Irak’ta isyancılar Mısırlı bir diplomattan sonra Devlet İnşaat Kurumunun Genel Müdürünü de kaçırdı. Polis, Ra’ad Annan’ın bugün Bağdat’ta işine giderken silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını açıkladı.

İsyancılar dün de Mısırlı bir diplomatı kaçırmıştı. Diplomatı kaçıran ve kendisini “Irak Allah Taburu Aslanları” diye tanıtan grup, Mısır’ın Irak’a güvenlik uzmanları gönderme planını protesto amacıyla bu eylemi düzenlediklerini bildirdi.

Mısırlı diplomat Muhammed Memduh Kutb, Irak Başbakanı İyad Allavi’nin üst düzey görüşmeler için Kahire’yi ziyaretinden bir gün sonra kaçırıldı.

Başbakan Allavi, Mısır hükümetinden isyancıların taleplerini kabul etmemesini istedi. Başbakan Allavi, Şam’da yaptığı açıklamada, teröristleri yenilgiye uğratmanın tek yolunun ödün vermemek ve bu kişileri adalet önüne çıkarmak olduğunu söyledi.

Kahire’deki El Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezinin yayın organının editörü Hala Mustafa kaçırma eyleminin Mısır’ı yeni Irak hükümetini desteklemekten vazgeçmeye zorlamayı amaçladığını söylüyor:

"Bu eylem, Mısır’ı Irak’taki çok uluslu güce katılmaktan caydırmayı amaçlamış olabilir. Çünkü Irak başbakanı Mısır’daydı,ve Irak’a Mısır birlikleri gönderilmesi ya da bir şekilde barış gücüne katkıda bulunması konusunu görüşüyordu. Bu tür eylemler, elbette Mısır hükümetinin önüne engeller koyar ve onları caydırabilir."

Mısır hükümeti, şu ana kadar Irak’a asker göndermekten kaçınmakla birlikte uzman ve malzeme yardımı yapmayı önerdi. Silahlı Kuvvetler Stratejik Merkezi'nin eski direktörü General Hüssam Suveylem, Mısır’ın Iraklı isyancılarla pazarlık yapamayacağını söyledi. Mısırlı uzman şöyle dedi:

"Irak’taki teröristlere ve tehditlerine boyun eğmememiz gerekir. Onlara asla teslim olamayız, taleplerini yerine getiremeyiz. Tehditlerine Filipinler gibi karşılık veremeyiz. Böyle yaparsak, sadece kendi güvenliğimize değil dünya barışına da zarar vermiş oluruz."

Filipinler hükümeti geçen hafta, kaçırılan bir vatandaşını kurtarmak amacıyla Irak’ta bulunan 51 kişilik kuvvetini geri çekmeyi kabul etmişti.

Diğer Rehineler İçin Çabalar Sürüyor

Bu arada, Irak’ta başka bir militan grup tarafından kaçırılan 7 kamyon şoförünün serbest bırakılması için çabalar sürüyor. Militanlar, üç Kenyalı, üç Hintli ve bir Mısırlının kafasını kesme tehdidinde bulunurken, şoförlerin Kuveytli işverenine Irak’ı terk etmesi için 48 saat süre tanıdı.

XS
SM
MD
LG