Erişilebilirlik

Devrilen Trenin Makinistleri Gözaltına Alındı - 2004-07-23


İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu meydana gelen kazada ölenlerin sayısı Başbakanlık tarafından 36 kişi olarak açıklandı. Kaza sonrasında başlatılan arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları gece boyunca devam etti.

İstanbul Haydarpaşa'dan dün akşam saat 18:00'de hareket eden ve İstanbul - Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında Pamukova-Mekece mevkiinde saat 20:30'da raydan çıkmıştı.

Başbakanlık Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre kazada 36 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.

Kazada devrilen beş vagonunun kaldırılarak tren yolunu yeniden hizmete sokma çalışmaları ise sürüyor.

Kazanın nedeniyle ilgili olarak, henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak kazayla ilgili olarak tren şefi ve iki makinist gözaltına alındı.

Jandarma tarafından gözaltına alınan makinistler Recep Sönmez ile Fikret Karabulut ve Şef Köksal Coşkun'a, Pamukova Devlet Hastanesi'nde alkol testi yapıldı. Muayene sonrasında tekrar İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülen Karabulut, Sönmez ve Coşkun'un sorgusu sürüyor.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALARA TEPKİLER

Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı bu en büyük demiryolu kazasında yaşanan kayıplar hakkında dün gece yarısına dek özellikle Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan 130'dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğine ilişkin açıklamaya tepki gösteriliyor.

Trende seyahat edenlerin yakınları, televizyonlara çıkarak yolcuların büyük bölümünün yaşamını yitirdiğinin kesin ifadelerle dile getirilmesinin sorumsuzluk olduğunu, devlet yetkililerinin bu tür davranışta bulunmaması gerektiğini söylediler.

Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve kriz merkezi, kaza sonrasında ölü ve yaralı sayısı konusunda birbiriyle çelişen açıklamalar yaptılar. İlk olarak Sağlık Bakanlığı ve Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamada ölü sayısının 139, yaralı sayısının da 57 olduğu bildirildi. Ancak, daha sonra Ulaştırma Bakanlığı ölü sayısını 36, Sağlık Bakanlığı ise 37 olarak düzeltti. Trende 234 yolcu ve 9 personel bulunuyordu.

Sayılar arasındaki bu farklılığın neden kaynaklandığı konusunda da henüz bir açıklama yapılmış değil.

SEFERLERE KARŞI ÇIKILIYORDU

Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları`nın Ankara-İstanbul arasını 5 saate indirme iddiasıyla ortaya koyduğu proje çerçevesinde hizmete sokulan hızlandırılmış trenin devrilmesinin ardından, "bilim gözardı edildi" tartışmaları yaşanıyor.

Gazetelerde "Hızlandırılmış Cinayet", "Bir Şov Uğruna Öldüler", "Seri Cinayet" ve "Hızlandırılmış Katliam" başlıkları dikkat çekiyor.

Tepkilerde bilim insanlarının "binilmesi çok tehlikeli" uyarısına rağmen hareket edildiği vurgulanıyor.

Temmuz ayı başında en ciddi uyarıyı televizyonlara da çıkarak dile getiren Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Profesör Aydın Erel, "hızlandırılmış treniin kaza yapacağını bilimsel olarak saptadığını ve yetkilileri uyardığını" söyledi.

Erel, "hızlandırılmış trenin kaza yapacağını önceden saptadığını" ileri sürdü ve "Onun için Ulaştırma Bakanı ile TCDD Genel Müdürü'nü 5 Temmuz'da uyardım ve hızlandırılmış tren seferlerinin durdurulmasını istedim" dedi. Profesör Erel, yaptığı açıklamada, hızlandırılmış trene ilişkin daha önce hazırladığı bilimsel raporu yetkililere sunduğunu bildirdi.

Profesör Erel, TCDD'nin İstanbul-Ankara hattının, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında yapıldığını, bir kısmının da daha sonra yenilendiğini hatırlattı.

Birleşik Taşımacılar Sendikası Genel Başkanı Fehmi Kütan da, düzenlediği basın toplantısında, "TCDD yönetimi, uyarılara kulaklarını tıkadı ve bir inat uğruna seferlere başladı. Altyapı hazırlanmadan sefer başladı. Basın da bizim uyarılarımızı kamuoyuna duyurmadı. Basın da sorumluluğunu yerine getirmedi" dedi.

BAŞBAKAN VE BAYKAL'DAN AÇIKLAMA

Bu sabah kaza yerine giderek incelemelerde bulunan muhalefetteki CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, "Herhangi bir ülkede böylesine sorumsuz bir hareket ve neden olduğu facia, hükümetlerin çekilmesine neden olur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün gece hastanelerde tedavi edilen yaralıları ziyaret ettikten sonra bir gazetecinin teknik alt yapının yetersiz olduğuna ilişkin bilimadamlarının eleştirilerini hatırlatması üzerine şunları dedi:

"Burada Bakanlığımız da bu işi böyle hiç anlamayan kişilerle yapmış değil. Yine burda da bilimadamalarının düşüncelerine müracaat edilmiş, bu konuyla ilgili yıllarca deneyimi olan insanlar bu işin çalışmaları içeresine girmişlerdir."

Dünyanın bir çok yerinde böyle kazaların olduğunu savunan Erdoğan, "Ama bu kazaların öncesinde ve sonrasında da çok şeyler de söyleniyor. Böyle bir şeyin olması tabiİ ki arzu edilmez. Kaldı ki böyle bir yanlış olsa, ta baştan itibaren test döneminde de bu yanlışlar olabilirdi. Bu arada geçen süre içinde böyle bir şey olmadı" dedi.

Bu arada Erdoğan, yaralıları ziyaret ettiği hastanenin çıkışında protesto edildi. Eşini kazada kaybeden bir kadın "Başbakan duy sesimizi! Kocam o trende öldü. O trene binmemeliydi" diye bağırdı. Erdoğan yanıt vermeden aracına binerek hastaneden ayrıldı.

"HER ŞEY ALLAH'TAN"

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, dün gece televizyon kanallarına yaptığı açıklamada, trenin hız değişiminin Eskişehir-Ankara arasında olduğunu, kazanın yaşandığı bölgede hızlanmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Ergüleç, "Her şey Allah’tan. Bu bölgede kesinlikle hızlandırılmış bölge değildir. Fiziki yapısı buna uygun değildir zaten. Makinistten aldığımız bilgiye göre, normal süresinin altında olduğunu, vagonların birbirine devrildiğini haber aldık." dedi.

Bu arada haber kanalı NTV’ye bilgi veren görgü tanıklarından Abdülkadir Çağrıgüler, hızlandırılmış trenin Pendik’ten hareket ettikten sonra normalden daha hızlı gittiğini, kaza anından yaklaşık 15 dakika önce hızölçere baktığı anda trenin hızın 132 kilometreyi gösterdiğini söyledi.

Bir başka kazazede Muhittin Anık'a göre ise kazadan 5 dakika önce vagonun sağ tarafında bulunan hızölçerde trenin hızını 136 kilometre olarak görülüyordu.

XS
SM
MD
LG