Erişilebilirlik

Mehmet Ali Talat <i>Washington Times</i>'da Yazdı


Washington Times gazetesi, Cuma günkü sayısında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat tarafından kaleme alınan bir yazı yayınladı. ‘Kıbrıs’ta İlerleme’ başlıklı yazıda Talat, Kıbrıs Türklerinin uluslararası topluluğa dahil edilmesinin önemini ve KKTC’nin bu yöndeki arzularını dile getiriyor. 24 Nisan’da yapılan referandumda Kıbrıs Türklerinin adada uzlaşma ve çözüm yönündeki arzusunu açıkça ortaya koyduğunu hatırlatan Talat, Kıbrıs Rumlarının ise büyük bir oy farkıyla birleşmeyi önlediklerini belirtti. Buna rağmen Kıbrıs Türk halkının birleşme isteğini yitirmediğini yazan Başbakan Talat, iyi niyetlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Mehmet Ali Talat bu yönde bazı önerilerde bulunuyor ve öncelikle Kıbrıs'ın Türk kesiminin uluslararası ulaşıma açılması gerektiğini belirtiyor. Bunun Kuzey Kıbrıs’ın turizm sektörü ve ekonomisi için önemli olduğunu vurgulayan Talat, özellikle doğrudan uçak seferlerinin başlatılmasının önemini dile getiriyor.

Gerek Avrupa Birliği gerekse Amerika’yla ikili ticaret ilişkilerini kurmayı arzu ettiklerini belirten Başbakan Talat, Amerika’nın Kıbrıs Türk tarafı için hazırladığı 30 buçuk milyon Dolarlık yardım paketinin kendileri için önemli olduğunu belirtiyor.

Ekonomik açılımların yanı sıra, Talat, uluslararası örgütlerde, kültür ve hatta spor alanlarında, KKTC’nin uluslararası topluluğa dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Başbakan Talat, yazısının sonunda Kıbrıs Rum kesimine sesleniyor ve 7 Haziran'da Avrupa Birliği Komisyonu tarafından onaylanan, Kıbrıs Türk tarafının, Birlik ülkeleriyle doğrudan ticaret yapabilmesi yönündeki girişimi engelleyici davranışlardan kaçınmalarını istiyor.

Mehmet Ali Talat, Washington Times'daki yazısının sonunda, Kıbrıs Türklerinin 24 Nisan referandumunda gösterdiği umudu yitirmemesi için, dünyanın ve özelikle Amerika’yla Avrupa Birliği’nin derhal harekete geçmesi ve Kuzey Kıbrıs’ın dünyadan tecrit edilmiş durumunun sona erdirilmesi gerektiğini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG