Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Türkiye'ye Döndü - 2004-07-22


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek aramak için gittiği Fransa'dan döndü. Ankara’ya dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bu ikna turuyla ilgili olarak, “gardları epeyce düştü, en azından 'biz Türkiye’nin karşısındayız' diyemiyorlar” ifadesini kullandı.

6 Ekim’de İlerleme Raporu’nun açıklanacağını,17 Aralık’ta ise Avrupa Birliği Zirvesi’nin toplanacağını hatırlatan Erdoğan, “Artık bir yerde finali oynuyoruz ” diye konuştu. Erdoğan geziden memnun döndüklerini belirtti.

Ziyarette, Avrupa Birliği siyasi kriterlerinin dışında başka konuların da gündeme geldiğini belirten Başbakan, Kıbrıs’ın bu konulardan birisi olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın, Amerika’nın Suriye’yi “vuracağı” ihtimaline karşı kaygısını dile getirip getirmediğinin sorulması üzerine ise Erdoğan, böyle bir şeyi Chirac’ın kendisine söylemediğini ifade etti.

Başbakan iç gündeme dair soruları da yanıtladı. Milletvekillerine konut yaptırılması konusu gündeme ilk geldiğinde “Böyle bir proje yok” açıklaması yapan Erdoğan “Milletvekilleri kooperatif kurabilir konut sahibi olabilir. Bunu kimsenin engellemeye hakkı yok” dedi. Meclis Başkanı Bülent Arınç’la aralarında bir sorun olmadığını belirten Başbakan, Arınç ile aralarında çok farklı bir hukuk olduğunu belirterek, 'bizi birbirimize vurdurma gayreti içine girenler, boşuna yeltenmesinler. Boşuna kürek sallıyorlar' dedi.

Başbakan Fransa ziyaretini tamamlamadan önce önemli bir anlaşmanın da imza törenine katıldı. Aralık ayındaki zirvede Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin başlanması konusunda 'Fransa'nın yeşil ışık yakmasına yardım edecek' şeklinde yorumlara neden olan, Türk Hava Yolları ile Airbus firması arasındaki anlaşma, 36 Airbus yolcu uçağı alımını içeriyor. Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın katıldığı törende THY ve Airbus Yönetim Kurulu başkanları ön anlaşmayı imzaladılar. Fransız-Alman ortak üretimi Airbus uçakları 2007 yılı sonuna kadar Türkiye’ye teslim edilecek.

Erdoğan’ın Fransa gezisi sırasında Türk Hava Yolları’nın Airbus’ı tercih etmesi ve nükleer enerji ihalesinin gündeme gelmesi, bazı gazetelerde, “Fransa’ya rüşvet veya jest olarak” yorumlandı. Erdoğan uçakta nükleer santral konusuyla ilgili soruları da yanıtladı ve medyanın niçin bu tür santralleri eleştirdiğini anlamadığını ifade ederek, Fransa ve Almanya'nın bugün enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 85'ini nükleer santrallardan karşıladığını söyledi.

XS
SM
MD
LG