Erişilebilirlik

Sakarya'da Hızlı Tren Devrildi - 2004-07-22


İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan saat 18.00'de hareket eden ve İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Ekspresi adlı hızlı tren Sakarya’nın Pamukova İlçesi'nde, İçmeler mevkii, Cambazkayalar yakınında bilinmeyen bir nedenle 19:45 sıralarında raydan çıktı.

Trende 234 yolcu ve 9 mürettebat bulunuyordu.

Yetkililer, önce en arkadaki vagonun raydan çıkmasıyla kazanın meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nejat Ünüvar, Türkiye saatiyle 22:32'de NTV'de yayınlanan açıklamasında, bölgeden, ölü sayısının 128'e ulaştığı yönünde haberler aldıklarını söyledi.

Bilecik Valisi Ayhan Çevik ise daha önce, kaza yerinde olduğunu ve 70 civarında ölü olduğunu söylemişti. Çevik, vagonlardan bazılarının üst üste bindiğini belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili ve Kriz Masası Başkanı Muammer Türker, hızlandırılmış trenin raydan çıkmasının hız ile ilişkili olmadığını düşündüklerini söyledi.

Hızlandırılmış trenin 234 yolcu, 9 personel olmak üzere 243 kişi taşıdığını belirten Türker, kazanın sebebine ilişkin çeşitli spekülasyonların yapıldığını, ancak teknik çalışma yapmadan birşey söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Ulusumuzun bir daha böyle üzücü olaylar yaşanmaması, ölü sayısının artmaması ve yaralılarımızın bir an önce iyileşmesi en büyük dileğimizdir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Sakarya'daki tren kazasının boyut itibariyle çok büyük bir olay olduğu söyledi. Erdoğan, bölgeye hareket ederken gazetecilere, olay nedeniyle çok büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Kaza, boyutu itibariyle çok çok büyük bir olay. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

Erdoğan, yarın Bosna-Hersek'te sivil savaş sırasında yıkılan ve daha sonra Türkiye'nin de aralarında yeraldığı uluslararası işbirliğiyle onarılan Mostar Köprüsü'nün açılışı nedeniyle Bosna'ya yapacağı ziyareti de iptal ettiğini duyurdu.

BİLİM ADAMI KARŞI ÇIKMIŞTI

İstanbul-Ankara arasında 4 Haziran’da tren seferlerinin hızlandırılmasının, özellikle alt yapı eksikliği nedeniyle, yerinde bir karar olmadığı yolunda kaygılar dile getirilmişti.

İki kent arasındaki yolculuk süresini 5 saate indiren trene, ilk büyük eleştiri Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Profesör Aydın Erel’den gelmişti.

Profesör Erel, 6 Temmuz’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı 10’uncu Ulaştırma Araştırma Konferansı’nda hızlı trenlerle ilgili kaygılarını dile getirerek, gerekli teknik yeterlilik sağlanana kadar hızlı treni seferden kaldırmasını istemişti.

Erel, "Hızlandırılmış trene binmem, sevdiklerimin binmesine de izin vermem" diye konuşmuştu.

Hızlandırılmış tren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle 4 Haziran'da ilk seferine başlamıştı.

XS
SM
MD
LG