Erişilebilirlik

İsrail Kasım'da Gazze'den Çekilebilir - 2004-07-22


İsrail Başbakanı Ariel Şaron, İşçi Partisi’ni, azınlık durumuna düşen hükümetine katmak için son kozunu da oynadı. Şaron’un Başdanışmanı Dov Weisglass İşçi Partisi’nin koalisyon müzekere ekibine Gazze’den tek taraflı çekilmenin 1 Kasım kadar erken bir tarihte gerçekleşebileceğini söyledi.

Weisglass, Gazze Şeridi’ndeki yerleşimci ailelerin okullar açılmadan önce Gazze’den ayrılıp, yeni yerleşim yerlerine konuşlandırılmaları için önümüzdeki ay içinde ilk taksit tazminatların ödenebileceğini söyledi. Şaron’un danışmanı ödenecek tazminatlar için Adalet Bakanlığı Genel Müdürü’nün hazırlıklarını bir ay içinde bitirip, İsrail Parlamentosu Knesset’e sunabileceği söylendi. Eğer kanun parlamentodan sorunsuz geçerse Gazze’den geri çekilme işlemleri anında başlayabilir.

Ancak İsrail Başbakanı’nın temsilcisi tam anlamıyla da İşçi Partisi’ne teslim olmadıklarının ve İşçi Partisi olmaksızın da Şaron’un hükümette yerleşimcilerin tazmin edilmesi konusunda çoğunluğa sahip olduğunu anlattı.

Geri çekilme sürecine Filistin Yönetimi’nin de dahil edilmesini talep eden İşçi Partisi’ne Likud ekibi, “İşleri kolaylaştırabilecek Filistinliler bulabilseydik onlarla çalışmamamız için herhangi bir neden yoktu” yanıtın vererek, çekilmenin tek taraflı olmasında ısrarcı olduklarını tekrarlamış oldu.

Geçen ay yapılan İsrail Bakanlar Kurulu toplantısında Likud bakanlarının ısrarıyla Gazze ve Batı Şeria’nın kuzeyinden geri çekilme ile ilgili oylamanın 1 Mart’ta yapılmasına karar verilmişti. İşçi Partisi müzekere heyeti başkanı gazetecilere, esprili bir dille, “1 Mart’tan daha kutsal günler olduğunu da öğrenmiş olduk” diyerek hükümetin Filistin’in işgal topraklarının bir kısmından daha erken çekilmeyi planladığını anladıklarını söyledi.

İsrail: 2008’den sonra Gazze’li işçi istemiyoruz

İsrail, Şaron’un Gazze Şeridi’nden çekilmesine yönelik altyapı çalışmalarına da hız verdi. İsrailli yetkililer ilk kez Dünya Bankası temsilcileri ile biraraya gelerek Gazze’nin boşaltılması sonrasında Gazze’deki altyapının yenilenmesi ve İsrail tesislerinde çalışan Gazze’li işçilerin durumunu görüştü.

İsrailli yetkililer Dünya Bankası’nın da koordinasyonu ile Gazze’deki Filistin Yönetiminin temel gelirinin İsrail’de çalışan işçilerden ziyade Filistin’deki ticari malların ihracatına dayandırılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Bu aşamadan sonra israil 2008 itibariyle Gazze’li işçilerin İsrail’e geçişlerine izin vermeme niyetinde olduklarını belirttiler.

İsrail Başbakanı’nın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Dünya Bankası yetkilileri ile İsrailli temsilciler arasında yapılan görüşmelerde tarafların Filistin’in ekonomik bağımsızlığını kazanması yolunda girişimlerin desteklendiği belirtildi.

Şaron’un planına göre, İsrail Gazze’den çekilirken yerleşim birimleri içindeki evleri ve sinagogları yerle bir edecek.Endüstri tesisleri, yollar, su, kanalizasyon, elektrik altyapısı ile tarım alanlarını ise Filistin yönetimine bırakacak. Ancak İsrail’in en büyük endişesi bu tesislerin militan grupların eline geçmesi. Bu çerçevede İsrail, tüm altyapı endüstri tesisleri ve tarım alanlarının kontrolünü Dünya Bankası’na bırakmak istiyor.

XS
SM
MD
LG