Erişilebilirlik

Powell: 'Sorun Arafat' - 2004-07-21


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Filistin Yönetimi içindeki krizi çözmek için, Yasser Arafat’ın yürütme gücünü tamamen Başbakan’a devretmesi gerektiğini söyledi.

Powell, bu sayede Başbakan’ın güvenlik güçlerini de kontrol edebileceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer, Filistin Yönetimi içerisindeki çatışmayı kaygı ile izliyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell, ortaya çıkan krizden, mutlak otoritesinden vazgeçmeyen Filistin lideri Yasser Arafat’ı sorumlu tutuyor.

Powell, bugün Filistinli liderler arasında ortaya çıkan çatışmanın, geçtiğimiz yıl Arafat’la eski Başbakan Mahmut Abbas arasındaki güç mücadelesinin, bir bakıma, yeni Başbakanla tekrarı olduğunu belirtti. Colin Powell, Abbas’a bir Başbakana verilmesi gereken yetkilerin tanınmadığını, Başbakan Ahmed Kureya’nın da istifa mektubunda aynı durumdan şikayetçi olduğunu kaydetti.

Powell, bundan sonra ne yapılması gerektiğine Filistin halkının karar vereceğini, ancak Amerika açısından atılacak adımların açık olduğunu vurguladı:

“Arafat’ın yürütme gücünü, Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamak için Başbakana devretmesinin doğru yol olduğuna inanıyoruz. Bu olduktan sonra “Yol Haritası” barış planında ilerlemeye; yalnızca güvenlikle değil ekonomiyle ilgili sorunları da çözmeye başlayacağız.”

Senato Dışilişkiler Komisyonu’nun dünkü toplantısında Demokrat üyeler, eski Filistin Başbakanı Abbas’ı, Arafat’a karşı yeterince desteklemediği için Başkan Bush’u eleştirdi. Powell, bu konudaki eleştirileri yanıtlarken şöyle dedi:

“Geçen yaz Başkan Bush bölgeye giderek Başbakan Mahmud Abbas’a destek verdi. Başkan böylelikle Amerikan hükümetinin reformlara verdiği desteği de gösterdi. Ne istediğimizi açıkça söyledik. Teröre karşı laf yerine, iş üretmelerini, reform yapmalarını talep ettik.”

Colin Powell, Filistin Yönetiminde güvenlik ve siyasetle ilgili reform kararlarının Akabe zirvesinde alındığını ancak bunların hiçbir zaman gerçekleştirilmediğini söyledi. Powell’a göre bunun suçlusu Yasser Arafat’tı.

Senato Dışilişkiler Komisyonu’nun dünkü toplantısında konuşan Demokrat senatör Joseph Biden, Yönetimin “Yol Haritası” denen barış planında belirtilen iki devletli çözüm konusunda “sürekliliği olan bir çaba” göstermediğini savundu.

Komisyona bilgi veren Yakın Doğu Politikalarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield, Biden’ın eleştirisine katılmadığını ve İsrail’in Gazze’den çekilme zamanı yaklaştıkça taraflara daha fazla baskı yapılacağını söyledi. Satterfield, “İsrail’e Batı Şeria’dan da çekilmesi için baskı yapılacak” dedi.

XS
SM
MD
LG