Erişilebilirlik

Erdoğan Fransa'dan AB İçin Destek İsteyecek - 2004-07-19


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün başlayan Fransa ziyaretinde "siyaset-ticaret-diplomasi" alanında zorlu hedeflerin üstesinden gelmeyi hedefliyor.

Bu ziyaret Avrupa Birliği ilerleme raporunun açıklanacağı Ekim ayına kadar Fransa'daki tereddütleri giderip, Paris'in tutumunu etkileme açısından kritik önem taşıyor.

Erdoğan, 21 Temmuz'da sona erecek ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Başbakan Jean Pierre Raffarin ve Sosyalist Parti Genel Sekreteri ile biraraya gelecek.

Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik talebi karşısında resmi tavrı henüz "tam destek" noktasında olmayan Fransa’ya yapacağı bu ziyaretle destek arayışını sürdürecek.

İstanbul'da geçen ay yapılan NATO zirvesi sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ABD Başkanı George W. Bush’un Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili sözlerine tepki göstermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı, Başkan Bush’un bu konuda konuşmaya hakkı olmadığına dikkat çekmiş, "bu benim ABD’ye Meksika ile ilişkilerini nasıl düzenlemesi gerektiğini söylememe benzer" demişti.

ABD, Türkiye'nin AB üyeliğine başından beri en güçlü desteği veren ülke.

Başbakan Erdoğan, Fransa’da Türk Hava Yolları’nın uçak filosunun yenilenmesi konusunda temaslar da yapacak. Bu temaslar sırasında Fransız hükümetinin, THY'nin almayı düşündüğü Airbus uçaklarında fiyat indirimi sağlaması üzerinde durulacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG