Erişilebilirlik

KKTC Başbakanı Talat Rum Önerilerini Reddetti - 2004-07-17


Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum yönetiminin Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne sunduğu güven artırıcı önlemler paketini reddetti.

Başbakan Mehmet Ali Talat, Rum tarafının askeri konular gündemde olmadığı halde bunları yeniden ortaya atarak hedef saptırmaya çalıştığını söyledi.

Annan planını reddeden Rumların, şimdi sundukları önerilerle hem Maraş’ı satın almak hem de Magosa limanının yarısına ortak olmak istediklerini belirten Başbakan Talat, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Talat, Annan planı çerçevesinde çözüm olması halinde Rumların zaten Maraş’ı alacaklarını ancak Magosa limanının Türk tarafında kalacağını hatırlattı.

Ankara’da açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da Rumların planını “ciddiyetten uzak” diye niteledi.

Kıbrıs Rum Yönetimi, güven arttırıcı önlemler çerçevesinde adayı ayıran yeşil hattan iki tarafın asker çekmesini, ek geçiş kapıları açılmasını ve bölgenin mayından temizlenmesini önermişti.

Rum tarafının, öneri paketiyle, Annan planını reddetmelerine sert tepki gösteren Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ni yumuşatmayı amaçladığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler, Türk kesiminin tecrit durumuna son verilmesini isterken Amerika ve Avrupa Birliği bu yönde adımlar atacağını açıklamış bulunuyor. Amerikan yönetimi geçen hafta Kıbrıs Türk tarafı için 30 milyon Dolarlık bir yardım paketinin Kongre tarafından onaylanmasını isteyeceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rum tarafının Yeşil Hat yakınından asker çekme önerisi hakkında dün yaptığı açıklamada, askeri nitelikli güven arttırma girişimlerinin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından hazırlanan ve Kıbrıs sorununa geniş kapsamlı çözümü öngören planın yerini alamayacağını belirtti. Bakanlık Sözcüsü Richard Boucher, "Güven arttırma amaçlı askeri önlemler Kıbrıslı Rumların güvenlik kaygılarına tam bir çözüm olamayacağı gibi Türk tarafının büyük önem verdiği ekonomik kaygıları da gideremez" dedi.

XS
SM
MD
LG