Erişilebilirlik

ABD'den İnsan Kaçakçılığıyla Mücadeleye Daha Çok Kaynak - 2004-07-17


Başkan Bush insan kaçakçılığıyla mücadele için ayrılan bütçenin artırıldığını açıkladı. Yetkililer, dünyada her yıl 600 bin ila 800 bin kişinin kendi rızaları dışında başka ülkelere kaçırıldığını tahmin ediyor.

Başkan Bush, dünyanın çeşitli yerlerinde özellikle kadınların ve çocukların kötü amaçlarla başka ülkelere kaçırıldığını söyleyerek, toplumun en korumasız bireylerini sömürmenin başlıbaşına bir ahlaksızlık türü olduğunu söyledi. Bush şöyle konuştu:

"İnsan kaçakçıları, çocukların masumiyetini çalıyor. Onları içinde bulundukları koşullardan çok daha kötü bir hayata zorluyorlar. Kaçakçılar aileleri parçalıyor. Kurbanlarına, en yüksek fiyatı verene satılacak bir mal veya eşya gibi davranıyorlar.”

Bush, bu açıklamasını, Florida eyaletinde seçim kampanyası çerçevesinde düzenlenen bir toplantı sırasında yaptı. Toplantıya Amerikan hükümetinin, bu sorunla mücadele alanında çalışan kuruluşlarınının temsilcileri de katıldı. Başkan Bush, konuşmasında, Küba asıllı seçmenlere hitabederek Küba’daki Castro rejimini şiddetle eleştirirken, dünya çapındaki insan hakları sorununa da değindi.

İnsan kaçakçılığı, silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra organize suç gruplarının en büyük üçüncü gelir kalemini oluşturuyor.

Yetkililer, Amerika’ya her yıl yaklaşık 20 bin kişinin yasa dışı yollardan getirildiğini tahmin ediyor. Kurbanların yüzde sekseni kadınlardan oluşuyor ve bunların yüzde 70’i de fuhuş yapmaya zorlanıyor.

Başkan Bush insan kaçakçılığının masum insanların acı çekmesine neden olurken, Amerika açısından da utanç kaynağı olduğunu belirtti. Bush şöyle dedi: "Amerikan yönetimi bu konuyla özel olarak ilgilenmekle görevlidir; çünkü insan kaçakçılığı ülkemizin temel niteliklerine bir hakaret niteliğindedir. İnsanlar Amerika’ya daha iyi bir yaşama ulaşmak için geliyor. Buraya gelen bir insanın, atölyelerde, ev hizmetlerinde pornografi veya fuhuş sektörlerinde çalışmaya zorlanması büyük bir trajedidir.”

Başkan, ülkenin 25 bölgesindeki güvenlik güçleri ve sosyal kuruluşlara 14 milyon dolarlık ek bütçe verileceğini, ayrıca kaçakçılık kurbanları için sığınma imkanı sağlayan yerel örgütlere de yaklaşık beş milyon dolar ek bütçe ayrılacağını açıkladı.

Bush yönetimi 2001 yılından bu yana 120’yi aşkın ülkede insan kaçakçılığına karşı yürütülen programlara 295 milyon dolardan fazla destek sağladı.

Başkan Bush, Brezilya, Kamboçya, Endonezya, Hindistan, Meksika, Moldova, Sierra Leone ve Tanzanya’da bu yönde sürdürülen çabaların desteklenmesi amacıyla geçen yıl 50 milyon dolarlık bir program başlattı.

XS
SM
MD
LG