Erişilebilirlik

Türkiye-İsrail İlişkilerini Düzeltme Girişimi - 2004-07-15


Türkiye ile İsrail arasında bir süredir gergin olan siyasi ilişkileri yumuşatma yönünde, Ankara’da resmi temaslarda bulunan İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert’ten olumlu mesajlar geldi.

Olmert, “Türkiye’yi gelecekte Ortadoğu’da siyasi gelişmelerde rol alacak önemli ve büyük bir güç olarak gördüklerini” söyledi.

İsraillilerin Refah Kampında Filistinlilere yönelik saldırılarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i terörizmle suçlamasıyla gerginleşen Türkiye-İsrail ilişkileri İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert'in Ankara'daki temaslarının en önemli konusuydu. Olmert'in, ilişkileri yumuşatma çabası Ankara'da liderlerle yaptığı görüşmelere yansıdı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüşen Ehud Olmert, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ise görüşemedi. Başbakan Erdoğan’ın tatil için Ankara dışında olması nedeniyle yapılmayan görüşme hakkında Başbakan Erdoğan’dan bir açıklama geldi. Erdoğan randevu vermemesinin tavır olarak algılanmamasını istedi ve “benim randevu planımı randevu talebinde bulunanlar belirlemez” dedi. Olmert ise Başbakan Erdoğan ile biraraya gelememesini teknik bir sorun olarak değerlendirmiş ve 'cezalandırıldığımı düşünmüyorum' demişti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, uzun süredir askeri ve ticari işbirliği içinde olan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için atılan bir adım olarak yorumlanabilecek Ankara ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan yerine Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü.

Bu görüşmeden sonra sıcak mesajlar veren Olmert, görüşmeyi, “dostane, samimi ve ciddi bir görüşme oldu” sözleriyle değerlendirdi. Abdullah Gül’ün görüşmede Türkiye’nin İsrail ile geçmişe dayanan dostane ilişkileri sürdürme isteğinde olduğunu ifade ettiğini belirten Olmert, İsrail’den üst düzey yetkililerin, başlatılan diyaloğu devam ettirmek üzere yakında Türkiye’ye geleceğini söyledi.

İsrail Başbakan Yardımcısı, Türkiye’yi gelecekte Ortadoğu’da siyasi gelişmelerde rol alacak önemli ve büyük bir güç olarak gördüklerini de sözlerine ekledi. Ehud Olmert, görüşme sırasında, İsrail Başbakanı Şaron’un bir mesajını, Başbakan Erdoğan’a iletilmek üzere Dışişleri Bakanı Gül’e verdi. Olmert, İsrail Ordusu'nun Gazze'den çekilmesi ile ilgili bir planı da Gül'e sunduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise görüşmede, barış süreci ile ilgili görüşleri açık şekilde ifade ettiklerini söyledi. Gül, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecine katkı yapabilecek ender ülkelerden biri olduğunu sürece Suriye ve Lübnan’ın da katılması gerektiğini belirtti.

Ehud Olmert katılacağı Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı sonunda mutabakat belgesinin imzalanmasından sonra Türkiye'den ayrılacak.

Olmert’in Ankara ziyareti boyunca verdiği işbirliği ve dostluk mesajlarını bir süredir gergin olan Türkiye-İsrail ilişkilerini yumuşatma yönünde atılmış olumlu bir adım olarak değerlendirmek mümkün.

XS
SM
MD
LG