Erişilebilirlik

Demokrat Başkan Yardımcısı Adayı John Edwards - 2004-07-14


Demokrat Parti başkan adaylığı kesinleşmiş görünen Senatör John Kerry’nin başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Senatör John Edwards, başarılı hukuk kariyerinin ardından altı yıl önce ilk kez Senato’ya seçildiğinde yükselen bir siyasi yıldız olarak görülüyordu. Kuzey Carolina Senatörü Edwards, Demokrat Parti’nin bu yıl Başkan Bush’a karşı yarışacak ismi belirlemek için yaptığı ön seçimlerde de Senatör Kerry’den sonra ikinci isim olarak belirmişti.

Edwards, ön seçim kampanyasında Senatör Kerry’nin aldığı kadar destek bulamasa da, karizmatik bir aday ve enerjik bir politikacı olarak dikkat çekti. Ancak Senatör, sadece kendi eyaleti olan Kuzey Carolina'da önseçimi kazanabildi ve bunun üzerine Mart ayında Demokrat Parti’nin başkan adaylığı mücadelesinden çekildi.

Edwards, ön seçimden çekilirken Demokrat Partilileri önde giden Senatör Kerry’yi desteklemeye çağırmıştı ve kendisi de o gündenberi Kerry için yoğun bir kampanya yürüttü. Senatör Edwards bu amaçla yaptığı konuşmalardan birinde Kerry’yi şu sözlerle tanıtıyordu:

"Bizi bir kargaşa ortamından yeniden umudun yeşerdiği yere götürecek olan, Amerika’mızda her şeyin mümkün olduğu inancına bizi yeniden kavuşturacak olan, herkes için tek bir Amerika kuracak olan insan... Amerika Birleşik Devletleri’nin bir sonraki başkanı Senatör John Kerry!"

John Edwards’ın, işbaşındaki Başkan Bush’a yönelttiği eleştirilerin başında, biri zenginler diğeri de geri kalan insanlar için, iki ayrı Amerika yarattığı görüşü yer alıyor.

51 yaşındaki Senatör Edwards, avukatlık yaptığı günlerden beri kendini hep sıradan Amerikalıların temsilcisi olarak tanımladı. Yaklaşık 20 yıl süren avukatlığı boyunca hep sıradan insanları büyük şirketlere ve hastanelere karşı savundu ve bu davalar sayesinde büyük maddi kazanç elde etti.

Edwards’ın bu deneyimi, başarılı bir konuşmacı ve tartışmacı olmasında etkili oldu. Edwards, Ekim ayında, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yapacağı ve televizyondan yayınlanacak tartışmada bu yeteneklerine büyük ihtiyaç duyacak.

Edwards’ı eleştirenler ise, Senato’da sadece altı yıllık bir dönem bulunduğunu ve dış politikada kendini kanıtlamadığını, siyasi deneyiminin yetersiz olduğunu savunuyor.

Demokrat Parti Başkan adayı Senatör Kerry ise, bu eleştirilere cevap olarak, başkan yardımcısı adayı olarak John Edwards’ı seçtiğini açıklarken Edwards’ın Senato İstihbarat Komisyonu üyesi olduğunu vurguladı ve şöyle dedi:

"Senato İstihbarat Komisyonu’nun bir üyesi, ayrıca biyolojik terör tehlikesiyle mücadele eden ve karşı karşıya olduğumuz tehditleri bilen bir lider olarak Senatör Edwards, benim dünyanın en güçlü ordusuna sahip olma kararlılığımı, Amerika’yı daha güçlü kılmak için eski müttefiklerimizle aramızı düzeltme ve yeni ittifaklar kurma düşüncemi tam olarak paylaşıyor”.

John Kerry ve John Edwards temel siyasi meselelerin bir çoğunda aynı düşünceye sahip. Her ikisi de Irak’a karşı savaş açılması kararını destekledi ve yine her ikisi de işbaşındaki Cumhuriyetçi yönetimin, Irak ve Afganistan için istediği 87 milyar dolarlık ek bütçeye karşı çıktı. Amerika’nın Irak’la savaşa girme gerekçelerinin başında yer alan kitle imha silahları bulunamayınca ikisi de Başkan Bush’un kamu oyu önündeki itibarını şiddetle sorgulamaya başladı.

Senatör Edwards, Senato’daki bir toplantıda Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin eski başkanı George Tenet, yanlış istihbaratın bu sonuca yol açtığını söyleyince şu sözlerle cevap vermişti: "Bizim için bu kadar önemli bir konuda, Amerikan başkanının güvenilirliği konusunda kafamda çok ciddi soru işaretleri var. George Tenet burada sorumluluğu kabul etti ve bu olumlu bir gelişme. Ama burada asıl sorumlu CIA ya da bir başkası değil, Başkanın kendisidir.”

Ancak Demokrat Başkan ve Başkan Yardımcısı adayları Kerry ve Edwards’ın dış ticaret dahil olmak üzere anlaşamadıkları konular da var.

Senatör Kerry, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’na “evet” oyu vermişti. Ancak anlaşma imzalandıktan sonra Senato’ya seçilen Senatör Edwards, Amerika’da işsizliğe yol açacağı gerekçesiyle anlaşmaya karşı çıkmıştı.

İç siyasette ise Kerry idam cezasına karşı çıkıyor, Edwards ise destekliyor. Ayrıca Kerry, Kongre’de onaylanan ve hamileliğin ileri dönemlerinde kürtajı yasaklayan düzenlemenin aleyhinde oy kullanırken Edwards bu oylamaya katılmadı.

Edwards 1998 yılında Cumhuriyetçi rakibi Senatör Lauch Faircloth’u yenerek Senato’ya seçildi. Bir tekstil işçisinin oğlu olan Edwards, başkanlığa aday olduğunu da daha önce babasının çalıştığı ancak sonradan kapanan bir fabrikada ilan etmişti. Edwards, kendi ailesinin üniversite eğitimini tamamlayan ilk üyesi... Senatör Edwards ve eşi Elizabeth’in şu anda üç çocuğu var. Edwards çifti, 16 yaşındaki oğulları Wade’i ise 1996 yılında bir trafik kazasında kaybetti.

XS
SM
MD
LG