Erişilebilirlik

Iraklı Doktorların 'Kaçırılma' Korkusu - 2004-07-13


Irak Tabipler Odası, Bağdat’ta çalışan en az 24 doktorun son 3 ay içinde kaçırıldığını açıkladı. Tabipler Odası bu duruma çözüm bulmak amacıyla bir komite kurdu. Komite üyelerinden patolog Akif El Lalusi, doktorların daha önce kaçırma ya da suikast gibi eylemlere hedef olmadığını söyledi. El Lalusi şöyle konuştu:

“Oysa son zamanda birçok uzman kaçırıldı. Toplum içinde önemli yeri olan kişiler, dikkatle seçiliyor. Kaçırılanlar arasında bir nörolog, bir cerrahi profesörü, bir göz doktoru gibi, kendi alanlarında en üst düzeye ulaşmış uzmanlar bulunuyor. Bu kişiler hep fidye istemiyle kaçırıldı. Serbest bırakıldıklarında da yaşadıklarını meslektaşlarına anlattılar. Bu uzmanlar hızla ülkeyi terkediyor."

Genel cerrahi uzmanı Doktor Gaib El Kasım, bu işi yapanların amacının Iraklı aydınları korkutup, ülkeden kaçmaya zorlamak ve ülkenin entelektüel zenginliğini yok etmek olduğunu söylüyor:

“Deneyimli ve başarılı doktorları seçiyorlar. Fidye ödeyip, ülkeden ayrılmalarını istiyorlar. Bunları yapanların sıradan bir grup hırsız olduğuna inanmıyorum. Bence bu işin arkasında bir örgüt var."

Irak’taki bazı hastanelerde doktor bulmak iyice zorlaştı. Özel bir hastanede görev yapan ve kaçırılma korkusuyla adının açıklanmasını istemeyen bir hastane yöneticisi, son zamanlardaki kaçırma olayları nedeniyle kendi hastanesindeki doktorların üçte ikisinin ayrıldığını belirtti:

“Hastaların sayısı da azaldı. Hastanenin bakım masrafları ve görevlilerin ücretleri gibi harcamalar, kazancımızdan daha fazla. Dolayısıyla pek bir kazancımız olmuyor."

Irak Tabipler Odası Genel Sekreteri Suaidi Kasım Hasan, 200’den fazla doktorun öldürülme korkusu nedeniyle son 6 ay içinde ülkeden kaçtığını söylüyor. Hasan, insanlarla yakın ilişkileri nedeniyle doktorlara yaklaşmanın nisbeten kolay olduğunu, kötü niyetli kişilerin bu açıdan bir zorluk çekmediğini söylüyor. Hasan, bu kaçırma olaylarının etkisinin gelecek yıllarda da görüleceğini vurguluyor.

"Bu durum sağlık sektörü için büyük bir kayıp. Çünkü bu tür saldırılara uğrayan kişiler kendi alanlarında en başarılı olmuş, tanınan uzmanlar. Bu kadar başarılı doktor bulabilmek için uzun süre beklemek ve çok yatırım yapmak zorundayız. Mevcut diğer doktorları da bu hastanede çalışmaya ikna edemiyoruz, çünkü korkuyorlar."

Irak Sağlık Bakanlığı, soruna dikkat çekmek amacıyla bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor. Konferansa iç güvenlikten sorumlu bakan da dahil olmak üzere birçok bakanın katılması bekleniyor.

Bazı Iraklı doktorlar kendileri ve aileleri için korktuklarını kabul etmekle birlikte, ülkenin geleceği konusunda duydukları kaygı nedeniyle Irak’tan ayrılmayacaklarını söylüyor. Doktor Gaib El Kasam bu doktorların, büyük bir sorumluluk duygusu içinde davrandıklarını söylüyor ve eğer Irak’taki bütün doktorlar giderse halkla ilgilenecek uzman kalmayacağını ifade ediyor.

XS
SM
MD
LG