Erişilebilirlik

'Kerry Türkiye'yi AB Yolunda Desteklemeli' - 2004-07-12


Kasım ayındaki başkanlık seçimini Demokrat aday Kerry’nin kazanması Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini nasıl etkiler? Bu konu, Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede ele alındı.

Başkan Bush’la başkan adayı Kerry’nin dış politikalarını karşılaştıran Washington Post yazarı George Will, Demokrat adayın, Amerika’yla Avrupa arasındaki ilişkileri düzeltmek istediğini, bunu bir politika hedefi olarak ortaya koyduğunu ancak, bunu yaparken Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda Bush’un izlediği çizgiyi geriye çevirmemesi gerektiği görüşünü savundu.

Washington Post gazetesi yazarı şu görüşleri dile getirdi:

"Başkan Bush son Avrupa gezisinde, Türkiye’yle müzakere sürecini bir an önce başlatmalarını isteyerek, bir çok Avrupalı lideri kızdırdı . belki sıradan Amerikalılar için bu konunun fazla bir önemi olmayabilir. Ama NATO’nun önemli üyelerinden; çoğunluğunu müslümanların oluşturduğu, ancak halen laik ve demokratik olan Türkiye’nin Batı’yla bütünleşmesi, Amerika açısından önem taşıyor. Ama eğer Kerry, Avrupalılarla sorun yaşamamak için Türkiye’nin üyeliğine destek vermekten kaçınacaksa, bunun nedenini çok iyi açıklamalıdır. Yok eğer, Kerry, Türkiye’nin üyeliğini desteklemek için bu tür bir sürtüşmeyi göze alacaksa, bu durumda Demokrat politikacı, Başkan Bush’un hakkını teslim edip, uluslararası uyumun dış politikada her zaman birinci öncelik olamayacağı gerçeğini de kabul etmeli..."

Washington Post yazarı George Will, dünkü makalesinde Avrupa’nın Türkiye’yi üyeliğe alma konusundaki kaygılarını da değerlendirirken, Türkiye’nin üyeliğe kabulüyle Avrupa’nın sınırlarının Suriye ve Irak’a kadar uzanmış olacağı, nüfusu 10 yıl içinde 80 milyona ulaşacak olan Türkiye’nin, Avrupa Birliği’yle ilgili konularda Almanya’dan daha fazla oya sahip olacağı gibi unsurlara değindi. Yazar, Türkiye’nin yapması gereken reformları da, henüz tamamlamadığı görüşünü de savundu.

XS
SM
MD
LG