Erişilebilirlik

'Mahkeme Kararı Barış Çabalarını Zorlaştırabilir' - 2004-07-10


Amerika'nın, Lahey Uluslararası Adalet Divanı tarafından Cuma günü alınan, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği duvarın uluslararası hukuka aykırı olduğu yolundaki kararın İsrail-Filistin barış çabasını zorlaştırabileceğini düşündüğü açıklandı.

İsrail, Filistinli teröristlerin girişini engellemek için duvarın gerekli olduğunu savunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher gazetecilere, kararı incelemekte olduklarını ancak barış çabalarını güçleştirebileceğine inandıklarını söyledi. Boucher şöyle konuştu: "Mahkemeye yazılı görüş bildirmiş ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun çağrısını dikkate almaması, yürüttüğümüz barış çabasına uygun olmayan ya da bu çabayı zorlaştıracak adımlardan kaçınması gerektiğini belirtmiştik."

Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları tavsiye niteliğinde ve hukuk açısından bağlayıcı değil. İsrail hükümeti mahkemenin kararını dikkate almayacağını açıkladı. Filistin liderleri ise karardan duydukları memnunluğu dile getirdiler. Karar, Uluslararası Mahkeme'nin tek Amerikalı üyesi dışındaki bütün yargıçların oy birliğiyle alındı.

Bush yönetimi bu karardan önce, inşa ettiği duvarın barış çabasına yardımcı olmadığını İsrail hükümetine bildirmişti.

Filistinliler duvarı, İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria'da bazı toprakları sürekli olarak ele geçirme girişimi olarak görüyor.

İsrail hükümeti duvarın teröristleri engellemek için gerekli olduğunu savunurken İsrail Yüksek Mahkemesi de son günlerde duvarın bazı bölümlerinin güzergahının değiştirilmesi yönünde karar aldı. Mahkeme, bunun, İsrail'in güvenlik gereksinimleriyle Filistinlilerin insani gereksinimleri arasında daha iyi bir denge sağlamak için gerekli olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG