Erişilebilirlik

Bush Irak'ta Savaş Kararını Savundu - 2004-07-10


Senato İstihbarat Komisyonu'nun raporu, Başkan Bush’un Irak savaşını haklı göstermek için istihbaratı nasıl kullandığı konusunda bir görüş belirtmiyor. Ancak raporda, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasının abartıldığı ve sağlam istihbarata dayanmadığı görüşü savunuluyor.

Raporda başta Merkezi İstihbarat Örgütü CIA olmak üzere Amerikan istihbarat servisleri, kuşkulu istihbaratı “doğru” diye yorumlayıp Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu görüşünü asla sorgulamamakla suçlanıyor.

Oysa Başkan Bush, savaşa esas gerekçe olarak Irak’ın Amerika ve dünya için acil bir tehdit oluşturmasını göstermişti. Bush, dünkü seçim kampanyası sırasında rapora rağmen savaş kararının haklı olduğunu savundu. Başkan şöyle konuştu:

"Bazı hatalar oldu. Evet,Irak’ta kitle imha silahları olduğunu sandık. Ben de öyle sandım. Kongre de öyle sandı. Birleşmiş Milletler de öyle sandı. Ama şu sırada ne bildiğimizi size söyleyeceğim. Saddam Hüseyin’in bu silahları yapacak yeteneği vardı. Evet, böyle bir yeteneği vardı."

Bush, istihbarat hatalarına rağmen, yine de savaş kararı almakta haklı olduğunu çünkü Amerika ve dünyanın Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle daha güvenli hale geldiğini öne sürdü.

Demokrat Başkan adayı Senatör John Kerry ise, seçim kampanyası sırasında Senato raporuna doğrudan değinmedi ancak kendisinin Amerika’yı açık bir tehdit olmadan asla savaşa sürüklemeyeceğini söyledi. Kerry şöyle dedi:

"Bush, barışı nasıl sağlayacağına ilişkin bir planı olmadan ülkeyi savaşa sürükledi. Ben ve John Edwards, Amerika’yı saygın dış politika geleneğine yeniden döndüreceğiz. Amerika, sırf kendi istiyor diye asla savaşa gitmez. Ancak mecbur kalırsa savaşa gider. Amerika’nın ölçüsü budur."

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Pat Roberts ve Yardımcısı, Demokrat Senatör Jay Rockefeller dün komisyonun yaklaşık bir yıl süren soruşturması sonunda hazırlanan raporu açıklarken, başta CIA olmak üzere istihbarat kuruluşlarının, Irak'ın kitle imha silahları geliştirmekte olduğu yolundaki bilgileri hiç sorgulamadan "doğru" kabul ettiğini söylediler. Senatör Rockefeller, "gerçek bize söylenmiş olsaydı, Başkan Bush'un Irak'ta savaş kararını onaylamazdık" dedi.

Cumhuriyetçilerin kontrolundaki komisyon, Beyaz Saray'ın, Irak konusundaki istihbaratı etkilemek için herhangibir girişimde bulunup bulunmadığı konusundaki incelemeyi ise Kasım ayındaki Başkan seçiminden sonraya bıraktı.

Başkan Bush, Amerikan istihbarat toplama ve analiz etme çalışmalarının nasıl düzeleceğini bilmek istediğini ve rapor doğrultusunda Kongre ile birlikte çalışacağını söyledi. Bush, Senato İstihbarat Komisyonu'nun tavsiye ettiği değişikliklerin bazılarını şimdiden yerine getirdiğini de savundu ve yeni kurulan Terörist Tehdit Entegrasyon Merkezini buna örnek gösterdi.

XS
SM
MD
LG