Erişilebilirlik

ABD'de Terörist Saldırı Uyarısı - 2004-07-09


El Kaide terör örgütünün Amerika’da yeni eylemler planladığı yolunda uyarı yapıldı.

İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, El Kaide’nin, Amerika’da, başkanlık seçim sürecini etkileyecek geniş çaplı bir saldırı planladığı yönünde istihbarat bulunduğunu söyledi.

Saldırı tehdidiyle ilgili ayrıntı vermeyen Tom Ridge, İç Güvenlik Bakanlığı’nın yeni teknolojilerle donatıldığını ve terör saldırılarını önleyecek güçte olduğunu da belirtti.

Bush Yönetimi’nin son zamanlarda yaptığı terör saldırısı uyarıları, özellikle muhalefetteki Demokrat Parti üyelerinin tepkisine yol açıyor. Demokratlar, bu tarz uyarıların zamanlamasından ve ayrıntı içermemesinden şikayetçi.

İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge alınan istihbarata rağmen terör alarm seviyesinin değiştirilmesini düşünmediklerini söyledi. Renklerle ifade edilen beş kademeli terör uyarı sistemi şu anda orta derecede tehlikeyi gösteren "Sarı alarm" düzeyinde bulunuyor. Sarı'nın üzerinde yüksek düzeyde tehlikeyi gösteren "Turuncu", onun da üzerinde en ciddi terör tehlikesini ifade eden "Kırmızı" yeralıyor.

Tom Ridge, İç Güvenlik Bakanlığı’nın yeni teknolojilerle donatıldığını ve terör saldırılarını önleyecek güçte olduğunu da belirtti ve şöyle dedi:

“El Kaide terör örgütünün Amerika’da yapılacak seçimlere zarar vermek için harekete geçtiği ve bir saldırı hazırlığında olduğuna dair son derece güvenilir istihbarat almaktayız.”

Ridge, saldırının ne zaman ve nerede yapılacağına ilişkin ayrıntılı bilgi bulunmadığını da kaydetti. Ancak Bakan, Temmuz ve Ağustos aylarında toplanacak Demokrat ve Cumhuriyetçi parti kongrelerinin hedef seçilebileceğini söyledi.

Kongre üyelerine de terör tehdidi ile ilgili özel brifing verildi. Bunlar arasında Senato Cumhuriyetçi Parti çoğunluk lideri Bill Frist de vardı. Frist şöyle dedi:

“Şu an için kaygılanacak bir durum söz konusu değil. Ancak alınan istihbarat göstermektedir ki, Kasım ayındaki seçimlere kadar risk arttırmıştır ve halkın bundan haberdar olması gerekmektedir.”

İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, olası bir terör saldırısına karşı ülkenin güvenlik güçlerinin geçmişe oranla çok daha hazırlıklı olduğunu belirtti. Bakan, terör tehdidini daha çabuk belirleyip koordinasyon içerisinde hızla karar alınabildiğini vurguladı.

Amerikan istihbarat ve güvenlik yetkilileri Mart ayında İspanya’da düzenlenen terör saldırılarına benzer saldırıların Amerika’da da tekrarlanmasından kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG