Erişilebilirlik

Powell'dan İsrail'e: 'Sözünüzü Tutun' - 2004-07-07


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim merkezlerini Ortadoğu Barış Planı’na göre kaldırmadığını ve Bush Yönetiminin bu konuda büyük düş kırıklığına uğradığını belirtti. Bakan Powell dün İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Shalom’la biraraya geldi. Shalom, İsrail’in yakın zamanda konu ile ilgili adım atacağını söyledi.

İsrail, bir yıl önce açıklanan “Yol Haritası” adlı barış planına uyacağını bildirmişti. Plan, Mart 2001 tarihinden sonra izinsiz inşa edilen Yahudi Yerleşim Merkezlerinin kaldırılmasını öngörüyordu. Bazı yerleşim merkezleri boşaltılırken, bazılarının koşulları iyileştirildi, yolları yapıldı, temel hizmetler götürüldü.

Bakan Powell, Silvan Shalom’la görüşmesinde, bu gelişmelerin Bush Yönetimini kaygılandırdığını belirtti.

“Sözü edilen yerleşim merkezleri ve bu merkezlerle ilgili gelişmeler hakkında İsrail Dışişleri Bakanı ile samimi ve açık bir görüşme yaptık. Yönetimimizin, yerleşim merkezlerinin tahliye edilme hızından hayal kırıklığına uğradığını kendilerine anlattım ve sayın bakan konu ile ilgili yoğun çaba harcandığını kaydetti. Bu konudaki görüşmelerimiz devam edecek.”

Silvan Shalom, Filistin tarafının “Yol Haritası” planı ile ilgili hiçbir şey yapmamasına rağmen Sharon Hükümetinin izinsiz yerleşim merkezlerini kaldırma sözüne sadık kalacağını belirtti. İsrailli Bakan, Yahudi yerleşim merkezlerinden onlarcasının kaldırıldığını ve yakın gelecekte tahliye edilecek 28 yerleşim merkezinin listesinin de Amerika’ya verildiğini söyledi.

Silvan Shalom ayrıca, Batı Şeria’da inşa edilen güvenlik duvarıyla ilgili Amerika ve diğer ülkelerden destek istedi ve duvarın terör saldırılarını durduğunu öne sürdü.

“Son üç buçuk yılda bin İsrail’li terör saldırılarında can verdi. Güvenlik duvarını inşa ettiğimizden bu yana Filistin sınırları içerisindeki 80 kadar kontrol noktasını kaldırdık ve Filistinliler daha serbest bir şekilde hareket olanağını kavuştu. Ancak diğer taraftan İsrail topraklarına girerek terör saldırısı düzenleyeceklerin de önüne geçtik. Gelecekte daha çok sayıda kontrol noktasını kaldıracağız.”

İsrail Anayasa mahkemesi, geçtiğimiz günlerde duvarın izleyeceği yolun değiştirilmesi yönünde karar verdi. Mahkeme Kudüs yakınlarındaki duvarın, Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği sonucuna vardı. Bush Yönetimi de daha önce, Güvenlik Duvarı ile ilgili çekincelerini bildirmişti.

XS
SM
MD
LG