Erişilebilirlik

Şaron İç Savaştan, Arafat Yenilmekten Korkuyor - 2004-07-06


Ortadoğu’nun iki güçlü lideri Ariel Şaron ve Yasser Arafat korkulu günler yaşıyor.

İsrail İstihbarat Örgütü Başkanı Avi Dichter Bakanlar Kurulu’nun bu haftaki toplantısında, Başbakan ve bakanları, İsrail’deki aşırı sağ grupların faaliyetlerinde artış olduğu konusunda uyarmıştı.

Dichter, Başbakan’ın Gazze’den çekilme ve Filistin’den ayrılma planına özellikle yerleşimciler ve dindar kesimin yoğun tepkisinden bahsetmiş, İsrail Ordusu’nun hahamlarından birinin Kudüs’teki dindar mahallelerden birinde saldırıya uğradığını anlatmıştı.

Yerleşimcileri Gazze’ye getiren isim olan Şaron, bu gelişmeler karşısında kendi gemisinin su almasından endişeli. Şaron’un en yakınındaki isimlerden biri Amerika’nın sesi Radyosu'a yaptığı değerlendirmede, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un kendisine , “İç savaşın buruk kokusunu” alabildiğini söylediğini belirtti.

İsrail Başbakanı Bakanlar Kurulu’nda duyduğu uyarıların ardından Adalet Bakanlığı’na “Bu tehlikeli tırmanışa son verecek enerjik önlemler alması” çağrısında bulundu. Ariel Şaron, “Hayatım boyunca Yahudileri İsrail’in tüm savaşlarında savunmuş biri olarak, şimdi benim Yahudilerden korunmaya ihtiyacımın olması beni çok yaralıyor” dedi.

1995 yılında dönemin İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin’in, Yigal Amir isimli aşırı sağcı dindar bir genç tarafından öldürülmesini takiben, tüm İsrail Başbakanları kamunun huzuruna çıktıklarında çelik yelek giymeye başladı. Şinui milletvekillerinden Eti Livni’nin Şaron’a çelik yelek giyip giymediğini sorması üzerine İsrail Başbakanı espriyle karışık, “Benim ölçülerime uygun çelik yelek yapmıyorlar” yanıtını verdi.

Arafat halkını desteğini mi kaybediyor?

Benzer korkuları yaşayan bir başka isim de Filistin lideri Yasser Arafat...

Yaser Arafat kurucusu ve lideri olduğu El Fetih hareketinin Gazze’deki örgüt seçimlerinde yenilgi almaktan korkuyor. Filistin Lideri, 26 Mayıs’ta başlayan seçimlerde partinin reformcu kanadını temsil eden ve kendisinin kavgalı olduğu Mahmut Abbas’ın Başbakanlık döneminde güvenlik irimlerinden sorumlu olan Muhammed Dahlan’ın parti içindeki başarısından rahatsız oldu.

Arafat geçtiğimiz hafta sonu Gazze’deki bazı bölgelerde Dahlan’ın elde ettiği başarı sonrasında seçimlerin durdurulması emrini verdi. Arafat, her ne kadar seçimlerin durdurulmasına doğrudan müdahale etmeyip, Gazze’deki güvenlik birimlerinden sorumlu Abid Razik El Majada’dan bu eylemi gerçekleştirmesini istediyse de, seçim sandığına yüzde 95 seçmenin gelmesi, seçimi organize edenleri cesaretlendirdi ve seçimlere planlandığı gibi devam edildi. Filistin Lideri’nin emrine rağmen, Pazar günü Gazze’nin kuzeyindeki Rimal bölgesinde, 1060 El Fetih üyesinin katıldığı seçimde yine çoğunluğu Muhammed Dahlan aldı.

Şu an El Fetih örgütünün merkez komite üyelerinden biri hariç hepsi, “Tunus-El Fetih” kökenli. Yani üyelerden biri hariç hepsi, 1993 yılında imzalanan Oslo anlaşmasında Filistin’e gelen yönetimin üyeleri. Şu ana kadar seçim kampanyalarında hiç kimse Arafat’a rakip çıkmadı.

XS
SM
MD
LG