Erişilebilirlik

ABD 'Bağımsızlık Günü'nü Coşkuyla Kutluyor - 2004-07-04


Bugün 4 Temmuz ve Amerikalılar, 228 yıl önce ilan edilen bağımsızlıklarını, büyük bir coşkuyla kutluyor.

Bütün kent ve kasabalarda, milyonlarca kişi, bütün gün sürecek geçit törenleri, piknik, konser ve havai fişek gösterilerine akın ediyor. Havai fişek gösterilerinin en büyüğü geleneksel olarak başkent Washington'da düzenleniyor. Washington'daki şiddetli yağmur, kutlama programlarını etkilemedi.

4 Temmuz 1776'da imzalanan Bağımsızlık Bildirisi'yle, o zaman İngiliz sömürgesi konumundaki 13 eyalet, Kraliyet yönetiminden ayrıldığını bildirmişti.

Bununla birlikte 11 Eylül terör saldırılarının yarattığı kaygılardan dolayı, New York, Los Angeles ve Washington gibi kentlerde, kutlamalar sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Amerika İç Güvenlik Bakanlığı, açık bir tehdit bulunmamasına rağmen, kutlamalara katılan halka, dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Kasım ayındaki Başkanlık seçimine hazırlanan Başkan Bush ve Demokrat Partili rakibi Senatör John Kerry ise günü kampanya konuşmalarıyla geçirdi.

Başkan, Batı Virginia eyaletinin başkenti Charleston'da yaptığı konuşmada Amerika'nın bugün de başlıca kuruluş nedenlerinden biri olan özgürlük davasını savunmaya devam ettiğini söyledi. Irak ve Afganistan'da görev yapan Amerikalı askerlerden sözeden Bush, bugün bu iki ülkede de özgürlüğün gücüne inanan liderlerin işbaşında olduğunu belirtti.

Demokrat aday John Kerry ise Iowa eyaletinde yaptığı konuşmada Bush yönetiminin Irak politikasını eleştirdi. Kerry, Amerika'nın Irak'ta izlediği yolun doğru yol olmadığını ve daha çok uluslararası destek sağlaması gerektiğini bildirdi.

Bu arada New York'ta 11 Eylül 2001 terör saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin yerine inşa edilecek "Özgürlük Kulesi"nin temeli törenle atıldı. Birkaç yıl içinde tamamlanması ve dünyanın en yüksek binası olması beklenen Özgürlük Kulesi'nin inşa edileceği yere üzerinde "11 Eylül 2001'de hayatlarını kaybedenlerine anısına ve kalıcı özgürlük ruhu adına..." yazılı bir granit taş yerleştirildi.

XS
SM
MD
LG