Erişilebilirlik

Irak'ta Hükümet Direnişçilere 'Af' Hazırlığında - 2004-07-04


Irak'taki geçici hükümet, direnişçiler ve militanlar için af çıkarmayı düşündüğünü bildirdi.

Irak'ın yeni hükümeti bu girişimle, koalisyon askerlerine ve Iraklılara, neredeyse her gün düzenlenen saldırıları azaltmayı amaçlıyor.

Irak Başbakanı İyad Allavi, Amerikan ABC televizyonuna verdiği demecinde, silah bırakmaları ve eylemcilerini dağıtması koşuluyla, direnişçiler için af çıkarmak istediğini söyledi.

Allavi'nin af planında, silah bırakan militanlara "iş bulunması" da öngörülüyor.

Öte yandan, Irak'ta El Kaide örgütüyle ilişkili Ensar-ül İslam adlı terör örgütüne bağlı olduğu sanılan, altı kişinin tutuklandığı bildirildi.

Zanlıların, Irak polisinin Kerkük'te Amerikan birlikleriyle ortak düzenlenen bir baskında ele geçirildiği belirtildi.

20 Bin Amerikan Askeri Irak'tan Ayrılıyor

Yaklaşık 15 ay önce Bağdat ve Irak'ın güneyine gönderilen 20 bin Amerikan askerinin görev süresi bugün sona erdi.

Amerikan Kara Kuvvetleri'ne bağlı Birinci Zırhlı Bölük ve İkinci Mekanize Alayına bağlı askerlerin, terhis işlemlerine başlandı.

Askerlerin görev süresi, Iraklı isyancıların saldırılarının artmaya başladığı geçen Nisan ayında, üç ay uzatılmıştı. Terhis edilen birliklerin yerine, 12 bin askerlik yeni bir kuvvet gönderileceği bildirildi.

İran, Saddam Davasına Müdahil Olmak İstiyor

İran, Irak'ın yargılanan eski devlet başkanı Saddam Hüseyin hakkında yeni hukuki işlem başlatacağını bildirdi.

Tahran yönetimi, Saddam Hüseyin'i 1980 yılında ülkesine saldırarak, sekiz yıllık İran-Irak savaşını başlatmakla ve İranlılara kimyasal silahlarla saldırmakla suçluyor.

Bugün Tahran'da açıklama yapan bir sözcü, hükümetinin Irak mahkemesine suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Irak mahkemesi, Saddam'ı insanlığa karşı işlenmiş suçlardan yargılıyor.

İranlı sözcü aynı zamanda, geçen Perşembe günü mahkemeye çıkarılan Saddam Hüseyin'e yönelik iddianamede, "neden İran'a yönelik eylemlerden hiç söz edilmediğinin" de açıklanması gerektiğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG