Erişilebilirlik

'Irak'ta Önemli Bir Adım Atıldı' - 2004-07-02


Başkan Bush, Saddam Hüseyin’in mahkeme önüne çıkartılmasının Irak’ta adalet adına önemli bir adım olduğunu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, Başkan Bush’un Oval ofisin dışında birkaç dakika durup mahkeme görüntülerini televizyondan izlediğini söyledi.

“Başkan, Saddam Hüseyin ve kurduğu rejimin liderlerinin Irak halkına hesap veriyor olmasından memnun olduğunu belirtti.” Mahkemede konuşan Saddam Hüseyin ise, yargılamayı bir tiyatroya benzetti ve asıl suçlunun Başkan Bush olduğunu iddia etti.

Beyaz Saray sözcüsü, Hüseyin’in yargılama süresince bu tür bir tavır sergileyeceğini ancak Beyaz Saray’ın bunları yanıtlamayacağını vurguladı.

Sözcü, Başkan’ın tüm dikkatini Irak halkının ülkelerini yeniden inşasına ve demokrasi çabalarına yardıma verdiğini kaydetti. McClellan, Saddam Hüseyin’in halkından esirgediği bir şekilde ve adaletle yargılanacağını belirtti.

“Saddam Hüseyin rejimi halkına karşı büyük bir gaddarlık uyguladı. Bugün başlayan süreç, Irak halkının tarihinde karanlık bir döneme son noktayı koymasına yardım edecektir.”

Başkan Bush, Saddam Hüseyin’in devirmesi için 2003 yılının Mart ayında Amerikan ordusunu Irak’a gönderdi. 67 yaşındaki eski diktatör yoğun aramalar sonucunda Aralık ayında, Bağdat’ın kuzeyinde doğum yeri Tıkrit yakınlarında bir çiftlik evinde bulundu. Hüseyin, yeraltına açılmış bir çukurda gizleniyordu.

Saddam Hüseyin, dini liderleri ve rakip siyasetçileri öldürmek, 1988 yılında Kürtlere karşı kimyasal gaz kullanmak ve Kuveyt’i 1990 yılında işgal etmekle suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG