Erişilebilirlik

'Evlilikleri Nasıl Kurtarırız' - 2004-06-30


1970’lerin şarkıları, ‘Sevgi bizi hep bir arada tutacak’ diyordu. Ancak daha sonra, bunun doğru olmadığı anlaşıldı; bugün ise doğru olmadığı biliniyor. Amerika’da evliliklerin yüzde 50’si boşanmayla sonuçlanıyor. Belki sevgi çiftleri biraraya getirmeye yetiyor, ancak ömür boyu birlikte kalabilmek ve evliliğin inişli çıkışlı yollarında yara almadan ilerleyebilmek için başka beceriler gerekiyor.

Squire Rushnell, uzun yıllar önce sevginin herkes için olmadığına karar vermiş. Rushnell şöyle konuşuyor:

"Ben başından iki kötü evlilik geçen biri olarak, dönüp arkama baktığımda hiç aşık olmadığımı söyleyebilirdim. Sanırım, sevgi sadece film ve şarkılar için. En azından, ben hayatım boyunca böyle bir hissi tatmadımç"

Squire Rushnell bunları söylüyordu, ancak yanıldığını bir gün oğluyla gittiği bir Broadway müzikalinde anladı. 30 yıldır görmediği bir arkadaşının baş rolünü oynadığı müzikalde gerçek hayat arkadaşını bulan Rushnell anlatıyor:

"O benim eski bir arkadaşım, belki sahne arkasına görebiliriz kendisini dedim. Kulise geçtikten sonra, birlikte kahve içmeye gittik ve birçok konuda ortak şeylerimiz olduğunu fark ettik. Ve ikimizin de evli olmadığını."

Çok uzun süre değil ama... İkili beş yıl önce hayatlarını birleştirdi ve o günden bu yana mutlu bir evliliği sürdürüyorlar. Hem de hiçbir zaman olmadıkları kadar mutlular şimdi. Squire Rushnell, sevgi üzerine yazdığı kitabında kendi öyküsünü böyle anlatıyor. Kitabın ismi: 'Tanrı Sevgiye Göz Kırpınca: Aşkı Bulmada Rastlantının Gücü'. Yazar, sevginin ve mutlu bir evliliğin sırrını altı sözcükle özetliyor:

"Bu sözcüklerin ilk harflerini bir araya getirdiğimde, gülümse kelimesi ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki ‘G’: Gülme. Her ilişkinin gülmeye; özellikle her evlilikte olan, gerginliğin arttığı anlarda olayların komik yönünü görebilmeye ihtiyacı vardır. İkincisi ‘Değer Bilme’ yani eşinize ne kadar değer verdiğinizi her gün birkaç kere göstermelisiniz. Bir diğeri ‘Anlayış’. Sadece dinlemek yetmez, karşınızdakini anlamalısınız da. Ve kelimelerin en önemlisi ve bir ilişkinin merkezinde olması gereken bir başka sözcük daha var; O da inanç."

Çünkü, diyor Rushnell, manevi temellere oturtulmuş bir ilişki çok daha güçlü olur. Ve evliliği yürütebilmenin sihirli anahtarlarından bir diğerini, ‘Sahiplenmek’ olarak gösteriyor. ‘Sahiplen ve Yücelt.’

"Bu iki kelime evlilik yeminde de sık sık geçer. Gerçekten, eşini alıp kendinden bile yüksek bir seviyeye çıkarmak anlamına geliyor. Ona saygı duymak... Sonuncusu ise ‘Destek’. Bu da eşinizin, her zaman başını dayayabilecek bir omuzu hissetmeye ihtiyaç duyduğunu gösterir."

Evlenen çiftler nikah kıyılırken birbirlerine ömür boyu destek ve sadık kalma sözü veriyorlar. Nikah törenlerinde yemin eden bu çift gibi:

"Ben Shelley, sen Jonny’e, ölümsüz sevgimi sunuyor, hayat arkadaşın olmak için söz veriyorum. Sana karşı her zaman dürüst, sabırlı ve anlayışlı olmaya; mutluluk ve acılarını paylaşmaya ve birlikte yaşlanmaya yemin ediyorum. Hayatımın sonuna kadar, seni sevip, sayacağıma ve kutsal evlilik bağını koruyacağıma söz veriyorum."

Her ne kadar çiftler nikah töreni sırasında, evlilik yeminini tekrarlarken; anlayış, gülme, destek verme gibi sözcükler kullansalar da, çok uzun yıllardır düğün organizatörü olarak çalışan Harriette Cole’e göre aslında ne dediklerine pek de dikkat etmiyorlar. Cole, şöyle konuşuyor:

"Neredeyse bütün ülkeyi dolaştım, düğün hakkında sayısız insanla konuştum ve pek çok düğün hazırladım. Ve şunu öğrendim ki, çiftler düğünle ilgili; ne giyeceklerinden ne tarz müzik çalınacağına, nasıl bir tören olacağında ne tip yemekler yapılacağına kadar her şeyle ayrı ayrı ilgilenip zaman ve para harcarken, nikah töreninde söyledikleri konusunda hiçbir fikre sahip değiller.. Yani dikkatlerini nikah törenine vermezler. Ve bildiğiniz gibi ülkede boşanma oranı oldukça yüksek. Bence bu oranı düşürmenin en önemli yollarından biri, çiftlerin bir an için durup, evliliğin ne anlama geldiğini ve nasıl bir söz verdiklerini bir kez daha düşünmelerini sağlamak."

Harriette Cole de, ‘Yemin’ adlı kitabında, evlenen çiftlere, nikah töreninde verdikleri sözün lafta kalmaması gerektiğini ve bütün yaşamlarında bunu hayata geçirmelerini öğütlüyor.

"Önce arkadaş olun. Eşinize tam ve derin bir saygı gösterin. Annenizden, en iyi arkadaşınızdan, herkesten önce eşinize güvenin. Diğer insanlara anlatamadığınız kızgınlıklarınızı, acılarınızı her zaman eşinize anlatma cesaretini gösterin. Eğer eşinizle ilgili bir sorunu dışarıda anlatır, ondan şikayet ederseniz, bu evlilik birliğini bozacaktır. Ancak, her zaman eşinize gitme ve ilişkiyi içerden düzeltme şansınızın olduğunu unutmayın."

Uzmanlar, iki insan rastlantı sonucu birbirine aşık olurken, evlilik yemini eden çiftlerin bir arada yaşamalarının çok daha bilinçli bir eylem olduğunu belirtiyor, ancak yine de onları bir arada tutan şeyin sevgi olduğunun altını çiziyorlar.

XS
SM
MD
LG