Erişilebilirlik

29 Haziran 2004 - 2004-06-29


Irak’la ilgili yorumlarda, yönetimin erken devredilmesinin arkasında intihar saldırıları kaygısının yattığına dikkat çekiliyor. Haberlerde, yönetim devrinden, dün feshedilen Geçici Koalisyon Yönetimi’nde çalışan üst düzey personelin bile sadece 2 saat önce haberdar edildiği, Irak Cumhurbaşkanı Gazi Yaver'in odasına alınan gazetecilerin cep telefonlarına tören sonuna kadar el konulduğu aktarılıyor.

New York Post Gazetesi’nde Ralph Peters imzalı yorumda, Irak’tan alınması gereken dersler sıralanıyor. Peters, birçok belirsizliğin varolduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor:

“Irak yine egemen bir devlet ve bu kez diktatörü yok. Sürüp giden şiddete rağmen, ülke demokrasiye doğru ilerliyor. Bu, mükemmel bir demokrasi olmasa da, İsrail ve Hindistan arasındaki bölgede yeralan sistemlerden daha iyi olacak. Büyük iş yaptık. Artık kendilerine verdiğimiz özgürlük hediyesinden yararlanmak Iraklılara kaldı. Kuşkusuz işler ters gidebilir. Etnik nefret, dini önyargı, hırs ve kişisel emeller bu yeni doğmuş ülke için yabancı teröristler ve iç isyanlardan daha tehlikeli olabilir. Geçici görevi üstlenen insanlar, halkın sırtından geçmişten kalan yükleri kaldırmak için güçlü moral desteğe ihtiyaç duyacaklar. Birlikte uyum içinde çalışamazlarsa, Irak bir yıl sonra bütünlük içindeki bir ülke olarak kalamayabilir”.

International Herald Tribune Gazetesi’nde Brian Knowlton imzalı ve “Bush İçin Manşetleri Değiştirme Zamanı” başlıklı yazıda, Başkanın İstanbul’da bugün sona erecek olan NATO Zirvesi’ndeki konuşmasına değiniliyor:

“NATO’nun, Irak’taki geçici hükümeti destekleme sözü verdiği gün, Bağdat’ta ani ve kısıtlı egemenlik devri Bush yönetimine, en azından geçici olarak, dikkatleri Irak’ta her an patlak verebilecek olaylardan uzaklaştırma imkanı verdi. Bush ve müttefikleri tarihi başarı elde etmelerine karşın, birçok nokta açığa kavuşmuş değil. Temel sorun, Irak’ta yakın zamanda ne kadar gerçek özgürlük, barış ve güvenlik sağlanacağı ve elektrik, su gibi temel hizmetlerin verilip verilemeyeceğidir”.

New York Times Gazetesi Irak'ta yönetim devrinin “Irak ve Bush İçin Taze Başlangıç” olduğunu belirtiyor. David Sanger’ın kaleme aldığı haber-yorumda, yönetimin Iraklılara teslim edildiği bilgisinin Başkan Bush’a NATO Zirvesi sırasında önüne konan bir notla iletildiği kaydediliyor ve şöyle deniyor:

“Sessiz de olsa yapılan kutlamalara rağmen, Başkan Bush’un işi tamamlanmış olmaktan çok uzak. Devir, Başkan Bush için Irak’ta yeni bir başlangıcı temsil ediyor. Bu, Başkan Bush’un, sayfayı çevirme, dağılmış bir ülkeyi yeniden kurup Amerika ve dünyayı, işgalin ürkütücü imajının ötesine taşımada son şansı... Başkanın birçok danışmanı, daha samimi anlarında, bunun mümkün olup olmadığını kendilerinin de bilmediğini kabul ediyorlar.”

Basının iç konularla ilgili haber ve yorumlarına gelince... New Jersey Eyaleti, Amerika’da araba kullanırken cep telefonu kullanmayı yasaklayan ikinci eyalet oldu. USA TODAY gazetesi, benzer bir yasağın bugünden itibaren başkent Washington’da da uygulanmaya başlayacağını bildiriyor. Amerika Yüksek Mahkemesi’nin, “düşman savaşçılar” olarak gözaltında tutulan terör zanlılarının, buna karşı Amerikan mahkemelerine başvurma hakkına sahip olduğunu kararlaştırması da bugünkü gazetelerde birinci sayfalarda. Washington Post Gazetesi kararın her mahkumun serbest bırakılacağı şeklinde yorumlanamayacağını yazıyor ve şöyle devam ediyor:

“Ancak mahkeme, Bush yönetiminin esirler üzerinde tam yetki sahibi olduğu iddiasını neredeyse tam ittifakla reddediyor. Kararla, başkanın, savaş döneminde “masum olduğunu ileri süren bireyleri bile süresiz gözetim altında tutma” emri verebileceği şeklindeki görüşler bir kenara itiliyor”.

Aynı konuda New York Times Gazetesi’nde çıkan “Hukukun Üstünlüğünün Onaylanması” başlığı altındaki yorumda, Başkan Bush’un, 11 Eylül’den sonra bireylerin gözaltında tutulmasıyla ilgili uygulamanın kapsamını genişlettiğine dikkat çekiliyor. Gazete, bunun, “düşman savaşçılar” diye tanımlanan kişilerin yıllarca avukatla bile görüşmeksizin gözaltında tutulması anlamına geldiğini, ancak Yüksek Mahkeme’nin, dünkü kararıyla bu uygulamaya karşı çıktığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG