Erişilebilirlik

Yüksek Mahkeme'den Yabancı Terör Zanlıları Lehinde Karar - 2004-06-28


Amerika Yüksek Mahkemesi, “düşman savaşçılar” olarak gözaltında tutulan terör zanlılarının, buna karşı Amerikan mahkemelerine başvurma hakkına sahip olduğunu kararlaştırdı.

Afganistan’da Amerika öncülüğündeki savaş sırasında yakalanarak hapsedilen bir Amerikalı ve bir grup yabancı ülke vatandaşının açtığı davalar bugün sonuçlandı.

Yüksek mahkeme, Amerika doğumlu Yaser Hamdi adlı tutuklunun davasında, bir alt mahkeme tarafından alınan ve Hamdi’nin, “yabancı savaşçı” statüsü aleyhinde mahkemeye başvurmasını engelleyen kararı bozdu. Afganistan’da yakalanmış olan Yaser Hamdi, şu anda Güney Carolina eyaletinde gözaltında tutuluyor.

Yüksek Mahkeme’nin bugün karara bağladığı ikinci dava ise iki Avusturalya ve 12 Kuveyt vatandaşı tarafından açılmıştı. Afganistan’da yakalan bu kişiler, Küba’daki Guantanamo üssünde gözaltında tutuluyor.

Beyaz Saray bu davaları açan şüphelilere, Amerikan mahkemeleri önüne çıkma hakkı tanınmaması gerektiğini savunuyordu. Bush yönetimi, bu kişilerin ülke dışında gözaltında tutulduğunu savunuyordu. Yönetim, ülke savaş halinde olduğu için terör zanlılarını sınırsız bir süreyle gözaltında tutma yetkisine sahip olduğunu öne sürüyordu.

XS
SM
MD
LG