Erişilebilirlik

Bush: 'Müslüman Ülke Türkiye'yi Takdir Ediyoruz' - 2004-06-27


ABD Başkanı George W. Bush, Ankara'daki temaslarına bu sabah Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlık Konutu'nda görüşerek başladı. Erdoğan, Başkan Bush'u kapıda karşıladı.

İki liderin gazetecilere görüntü vermesinin ardından Başkan Bush, yaptığı kısa açıklamada Türkiye'yi ilk defa ziyaret ediyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

1 saat 20 dakika süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice da katıldı.

Bush "İstanbul'da çok anlamlı görüşmeler yapılacak. NATO nasıl güçlendirilir, Türkiye'nin AB'ye tam üye olarak alınması, Irak ile komşuluk ilişkileri gündemde. Sizinle ve NATO ortakları ile verimli görüşmeler bekliyorum" dedi.

Bush şunları söyledi:

"Çok anlamlı görüşmeleri pek çok konuda ele almayı sabırsızlıkla bekliyorum. İkili ilişkiler, NATO`yu nasıl güçlendirebiliriz, bu ülkenin iyi insanlarının AB`den bir üyelik tarihi alması gerektiğine inanıyorum sonuç itibariyle AB`ye tam üye olabilmeniz için. Aynı zamanda sizlerle pek çok konuda çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Bölgedeki ilişkiler, Irak ve diğer konular üzerinde. Bu çerçevede ülkenizin teşkil ettiği örneği, bölgede bir müslüman ülke olarak teşkil ettiği önemi taktirle karşılıyorum. Ülkeniz demokrasi, hukuk devleti ve özgürlüğü kucaklayan bir ülke. Dolayısı ile size minnettarım, müteşekkirim. Size çok teşekkür ediyorum ve NATO ortaklarımıza verimli görüşmeleri gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

Bush, görümede, Türkiye'nin bir Müslüman ülke olarak, demokrasi, hukuk kuralları ve özgürlüğü benimsemesini takdir ettiklerini belirtti.

Bush, "AB'ye kabul edilmesine giden yolda size bir tarih verilmeli. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Erdoğan da, Bush'un Türkiye'yi ilk defa ziyaret ettiğine dikkat çekerek, "Görüşmelerinin hayırlı olmasını ve ziyaretin kendisi için de olumlu geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Başkan Bush, Ankara'daki temasları sırasında Irak'ta dün kaçırılan ve ölümle tehdit edilen üç Türk vatandaşı hakkında doğrudan bir yorumda bulunmadı. Ancak Beyaz Saray'dan bir yetkili, Amerika'nın durumu kaygıyla karşıladığını, üç Türk vatandaşının kaçırılmasından derin üzüntü duyduğunu ve kaçıran kişileri kınadığını bildirdi. Başkan Bush önceki açıklamalarında bunun gibi olayların, Irak'ta geçici hükümete destek verilmesi gerektiği yolundaki görüşünü doğrular nitelikte olduğunu söylemişti.

Bush ve eşinin Ankara ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı'nın eşi Laura Bush'u ağırladı. Görüşmeye Dışışleri Bakanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de katıldı.

Başkan Bush, Erdoğan'la görüşmesinden sonra Anıtkabir'e hareket etti. Bush, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mozalesine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Başkan Anıtkabir'den Çankaya Köşkü'ne gitti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, konuğunu resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla, Çankaya Köşkü'nde Bush ve beraberindekiler onuruna çalışma yemeği verdi.

Bush, daha sonra İstanbul'a geçti. ABD Başkanı, İstanbul'da ilk görüşmesini NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile yapacak. NATO zirvesi ise yarın başlayacak.

XS
SM
MD
LG