Erişilebilirlik

CIA Bazı Sorgulama Yöntemlerine Son Verdi - 2004-06-27


Washington Post gazetesi, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA'nin terör zanlılarına yönelik sorgulama yöntemlerinin bazılarına son verdiğini bildiriyor.

Bağdat'taki Ebu Gureyb Cezaevi'ndeki fotoğraflarla gündeme gelen sorgulama yöntemlerinin yasallığı, bir süredir araştırılıyordu.

Gazete, vazgeçilen işkence yöntemleri arasında, ağrı ve acıya karşı tedavi sağlamama, uykusuz bırakma, başını suya daldırarak geçici bir süre nefessiz bırakma ve mahkumlara gerginlik ve rahatsızlık verecek uygulamaları saydı.

Washington Post gazetesi, bu yöntemlerin 2002 yılında Beyaz Saray tarafından onaylandığını ve ele geçirilen El Kaide liderleri üzerinde uygulandığına dikkat çekti.

CIA yetkilileri, karara yönelik bir açıklama yapmadı. Bununla birlikte kararın, askeri hapishanelerde değil, yalnızca CIA'ye ait gözetim yerlerinde uygulandığı öğrenildi.

Öte yandan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, BBC radyosuna verdiği demeçte, bu yöntemin sadece tek bir zanlıyla, Muhammed El Katani'ye karşı kullanıldığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG