Erişilebilirlik

İstanbul NATO Liderlerini Ağırlıyor - 2004-06-27


İstanbul 44 yıl aradan sonra bir kez daha NATO zirvesine ev sahipliği yapıyor. 1960 yılında NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları buluşmuştu; bu kez ise Devlet Başkanları ve Başbakanlar İstanbul'da bir araya geliyor. Zirve ve ona bağlı olağanüstü güvenlik önlemleri, günlerdir gündemin ilk sırasında.

İstanbul’da yarın ve Salı günü yapılacak NATO zirvesinin merkezi, Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Sarayı olacak. Burada 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, dışişleri ve savunma bakanlarıyla genelkurmay başkanları birarada olacak.

Kentin Avrupa yakasında bütün gönderlere NATO bayrakları çekildi, duvarlar, Türkiye posterleriyle donatıldı.

Hazırlığı 8 ay süren Zirve Vadisi’nin yaya giriş noktalarına arama cihazları ve dedektörler yerleştirildi. Vadinin araç trafiğine kapatılan bölümlerine, beton bariyerler kondu. İstanbul’daki patlamalardan sonra hassas yerlerin çevresine konulan beton bariyerlerin benzerleri, dün gece yarısından itibaren, kapatılan yollara konuldu.

Şişli ilçesi sınırları içerisinde kalan zirvenin gerçekleştirileceği bölgede, diğer ilçelerden gelen takviye polis ekipleri de görev yapıyor.

NATO Zirvesi’ni ve Başkan Bush’u protesto amacıyla organize edilen gösteriler için İstanbul Valiliği kentin belirli alanlarına izin verdi.

Vali Muammer Güler, belirlenen yerler dışında gösteri ve yürüyüş yapılamayacağını söyleyerek, "Demokratik hakların kullanımına evet kanunsuz gösteriye hayır" dedi; yasal alanların dışına çıkanlara müdahale edileceğini vurguladı.

Bu arada dün Mahmutbey Yolu üzerindeki Kocasinan Üstgeçidi’ne asılan pankartta bulunan bomba patladı. Bu olayda ölen ve yaralanan olmadı. Patlamaya, zaman ayarlı bombanın yol açtığı belirlendi.

Maltepe’de yolu trafiğe kapatarak yürüyüş yapan "Ezilenlerin Sosyalist Platformu" (ESP) üyesi bir grup ise, 70 Evler Köprüsü’nde bir araya geldi. Köprü üstünde yürüyüşe geçen grup pankart açtı, sloganlar attı. NATO Zirvesi’nin toplanmasını protesto eden grup, ABD Başkanı Bush’un maketini yaktı.

Zirveyi birçok ülkeden 4 bine yakın gazeteci izliyor. Haberciler için İstanbul'un ortasında 48 saat için tam teşeküllü iki dev köy oluşturuldu. Gazeteciler, Harbiye'deki Askeri Müze'de ve zirvenin gerçekleştirileceği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda görev yapacak.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı (SACEUR)Amerikalı Orgeneral James Jones tarafından alınan ve müttefikler tarafından onaylanan karara göre, 3 AWACS uçağı, zirve boyunca Türkiye hava sahasını kontrol edecek ve güvenlik desteği sağlayacak. AWACS’lar dünden itibaren kent ve çevresinde uçuyor.

NATO kaynakları, İttifak'ın Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Taburu'nun da zirve güvenlik önlemlerine katkı amacıyla İstanbul'a ekip gönderdiğini, bu ekibin 30 ila 40 uzmandan oluştuğunu bildirdiler.

NATO Zirvesi nedeniyle güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı İstanbul’da tam bir trafik çilesi yaşanıyor. Atatürk Havalimanı'ndaki sıkı kontrol, asılsız ihbarlar ve hafta sonu nedeniyle trafik akışında büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Yetkililer, zirve boyunca mecbur kalınmadıkça evden dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor.

XS
SM
MD
LG