Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Ermenistan'a Mesaj - 2004-06-26


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi öncesinde İstanbul'da düzenlenen "Yeni Yol Kavşağında NATO" konulu toplantıda, İttifakın 21’nci yüzyılı güçlü ve özgüvenli bir şekilde karşıladığını belirterek "Türkiye'nin bölgesinde istikrar yayıcı bir misyon yüklendiğini" söyledi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı TESEV ile Amerika'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından biri olan German Marshall Fund, resmi NATO Zirvesinden hemen önce dünyanın çeşitli yerlerinde güvenlik konuları üstüne çalışan aydınları, stratejistleri, akademisyenleri, devlet adamlarını bir araya getiren sivil zirve düzenliyor.

Yarın sona erecek olan sivil NATO zirvesinin katılımcıları listesinde Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihael Saakaşvili ile Almanya Dışişleri Bakanı Jocka Fischer'in yanı sıra, bazı Amerikalı Senatörler ve Avrupa Birliği'nden yetkililer bulunuyor.

Gündemi büyük ölçüde resmi zirve gündemine paralel belirlenen toplantıda, Irak'ın geleceği, Afganistan ile Ortadoğu'nun demokratikleşmesine uluslararası toplumun katkılarının neler olabileceği gibi konular tartışılıyor.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı ile Amerikan düşünce kuruluşu German Marshall Fund’ın zirvesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. “Transatlantik camiasının kalbinin İstanbul’da atacağını” belirten Erdoğan ittifakın 21. yüzyılı güçlü ve özgüvenli bir şekilde karşıladığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, soğuk savaş döneminin kanat ülkesi olan Türkiye'nin, bugün Avrasya'nın merkezinde Balkanlar'dan Karadeniz'e ve Kafkaslara, Akdeniz'e uzanan farklı bölgelerin kesişme noktası olduğunu vurgulayarak, bu coğrafyaya sadece güvenlik riskleri açısından bakmamak gerektiğini söyledi. Erdoğan, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Sözlerine, Türkiye ve İsrail dışında Ortadoğu’nun Dünyada demokrasinin en az yaşandığı bir bölge olduğunu savunarak başlayan Standfort Universitesi’nden Larry Diamond, NATO’nun bölgede barışın ve demokrasinin kurulmasında neler yapabileceğini, bu uğurda Türkiye’nin NATO’ya ve bölge ülkelerine nasıl destek sağlayabileceğini sordu.

Başbakan Erdoğan, yanıtında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki reformların, dışarıdan baskı olmadan gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan Ermenistan’la ilişkiler konusundaki bir soruyu da yanıtlarken, Türkiye’nin geleceği inşe etmeye çalıştığını söyledi ve şöyle devam etti:

"Bağlarımız iplikle de olsa koparmak istemiyoruz. Ermenistan kaçıyorsa biz peşinden bir yere kadar gideriz. Hala soykırımla uğraşarak bir yere varılmaz. Biz geleceği inşe etmeye çalışıyoruz. Bırakın tarihçilere".

"Yeni Bir Yol Kavşağında NATO Konferansı"nda konuşan Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı senator Richard Lugar ise, ağırlıklı olarak Irak'ta NATO'nun rol alması konusuna değindi.

Lugar, "Irak yönetiminin NATO'yu davet etmesi gerektiğini” belirterek, “Bu durum NATO için risk taşıyabilir. Ama bu tür cesur adımların atılması gerekiyor" dedi.

Lugar, Ortadoğu'da barışın sağlanmasının tüm dünyanının ortak çıkarına olduğunu vurguladığı konuşmasında, NATO'ya 50 yıl önce üye olan Türkiye'nin staratejik öneminin beklenenin çok üzerine çıktığına dikkati çekti.

Senatör, Türkiye'nin güvenli Avrupa ve gittikçe istikrarsız hale gelen Ortadoğu arasında önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, NATO şemsiyesi altında, Irak'a asker gönderilmesinin şu an için sözkonusu olmadığını bildirdi.

Gül konuşmasında, Türkiye'nin stratejik olarak uluslararası örgütler içindeki önemini anlattı. Bölgesel konulara da değinen Gül, Ermenistan'ın bir an önce işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çıkması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG