Erişilebilirlik

AB Sözcüleri Bush'un Açıklamasını Farklı Yorumluyor - 2004-06-26


Başkan Bush Avrupa Birliği’ni Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatmaya çağırdı. Türkiye’ye hareketinden önce Dublin’de yaptığı açıklamasında George W.Bush Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirdiğine de dikkat çekti. Ancak, Avrupa Birliği’nin sözcüsü, Bush’un açıklamasının ‘Türkiye Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirdiği zaman müzakereler başlamalıdır’ şeklinde algılanması gerektiğini belirtti.

Başkan Bush’un, Dublin’de sona eren Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki Zirve toplantısı ardından yaptığı Türkiye açıklamasına Brüksel kısa bir süre sonra düzeltme getirme ihtiyacı hissetmiş bulunuyor.

Başkan Bush Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik standartlarına uyduğunu ve katılma müzakerelerinin başlatılması gerektiğini söylemişti. Ancak, başkanın sözlerinin başında kullandığı tek bir kelime Brüksel’e göre farklı algılanıyor.

Brüksel sözcülerine göre Başkan Bush, Türkiye Kopenhag Kriterlerine uyduğu zaman Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini başlatmak zorundadır, demek istedi. Sözcüler, Başkan Bush’un Türkiye için Avrupa Birliği üzerinde baskı yaptığı şeklinde bir anlam çıkartılan sözlerinin gerçeği yansıtmadığını savundular. Başkan Bush’un konuşmasının ilgili bölümü daha önce ajanslar tarafından, Türkiye üyelik standartlarını yerine getirdiğinden dolayı Avrupa Birliği’ni müzakereleri başlatmaya çağırdığı şeklinde aktarılmıştı.

Amerikan heyetinin bu konuda açıklama getirmesi Başkan Bush’un basın toplantısından hemen sonra Türkiye’ye doğru yola çıkması nedeniyle mümkün olmadı.

Yetkililer, Başkan Bush’un Ankara veya İstanbul’da yapacağı konuşmalarda Türkiye’nin üyeliği konusuna mutlaka değineceğini ve soru sorulması halinde Dublin’deki açıklamasının ne anlama geldiğine de netlik kazandıracağını söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG