Erişilebilirlik

'Amerikalılar Suudi Arabistan'ı Terketmesin' - 2004-06-20


Washington yönetimi, Suudi Arabistan’daki vatandaşlarından bu ülkeyi terketmelerini isterken Riyad’daki yetkillier, Amerikalılar’ın ayrılmasını istemiyor.

Suudi yetkililer, bununla birlikte, ülkedeki Amerikalılar’a can güvenliği garantisi veremiyor ve aranan 4 El-Kaide militanının öldürülmesine rağmen, terör saldırılarının devam edeceğini söylüyor.

Cuma gecesi öldürülen dört militanın resimleri tüm Suudi Arabistan gazetelerinde geniş yer buldu. Suudi yetkililer, bu resimlerin basında geniş yer bulmasında önemli rol oynadılar. Amaç, hem aranan dört militanın öldürülerek, etkisiz hale getirildiklerini kanıtlamak hem de terör eylemi düzenleme hazırlığında olan militanları bu eylemlerinden vazgeçirmekti.

Suudi yetkililer, Amerikalı mühendis Paul Johnson’ı kaçırarak, başını kesen militanların öldürülmesini, teröre karşı verdikleri mücadelenin somut bir örneği olarak da sunma çabasındaydı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, son zamanlarda Suudi Arabistan’daki vatandaşlarına yönelik saldırıların artması ve Johnson’un öldürülmesi üzerine bu ülkede bulunan yaklaşık 35 bin vatandaşını geri çağıran mesaj bir kez daha yayınladı. Ancak birçok Suudi, Amerikalıların ve diğer yabancıların ülkeyi terk etmesini istemiyor.

Başkentte konuştuğumuz bazı Suudi’ler ülkelerinin genelde sakin bir yer olduğunu ve son terör olaylarının genele yayılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Adını açıklamayan 30 yaşlarındaki bir Suudi şöyle diyor:

"Çok sayıda Amerikalı arkadaşım var. Bana güvenlik konusunda ne kadar endişeli olduklarını söylüyor, kendimizi nasıl koruruz diye soruyorlar. Ben de onlara, terör saldırısına uğrama risklerinin trafik kazası geçirmekten daha az olduğunu anlatmaya çalışıyorum."

Bir diğer Suudi ise Amerikalıların ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu söylüyor. Adını açıklamayan Suudi Arabistanlı, Washington’un birçok politikasına karşı çıksa da Amerika’nın bu ülkedeki petrol yataklarının geliştirilmesinde ve krallığın uluslararası alanda ekonomik bir güç olarak ortaya çıkmasında büyük rol oynadığını söylüyor. Bu sıradan Suudi vatandaşı da Amerikalıların ülkeyi terk etmesinden büyük üzüntü duyacağını söylüyor:

"Burada kalmalarını isterim, Amerikalılarla birlikte çalışıyorum, onlarla arkadaşlık ediyorum. Ve bu ülkede rahatça yaşamalarını isterim. Sıradan bir Amerikalıyla konuştuğumda, Washington’daki yetkililerden farklı düşündüklerini görüyorum. Bence Amerikan hükümetiyle vatandaşlarının görüşleri arasında büyük bir uçurum var."

Birçok Suudi, yabancılara yönelik saldırıların devam edeceği, bu nedenle de Amerikalıların ülkeden ayrılmasının normal olduğu görüşünde.

XS
SM
MD
LG