Erişilebilirlik

'Cazın Kralı' Son Yolculuğuna Uğurlandı  - 2004-06-19


ABD’de 73 yaşında ölen ama müzisyen Ray Charles için, pek çok ünlü arkadaşının katıldığı muhteşem bir cenaze töreni düzenlendi.

Geçen hafta ölen "cazın kralı" olarak gösterilen efsanevi isim Charles'ı, ünlü müzisyen arkadaşları B.B. King, Willie Nelson ve Stevie Wonder şarkılarla ve göz yaşlarıyla uğurladı.

Los Angeles’taki First African Methodist Episcopal Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreninde, müzisyenler B.B. King, Glen Campell, Stevie Wonder ve Wynton Marsalis, Ray Charles’a saygılarını cenazede sergiledikleri müzik performanslarıyla gösterdiler.

B.B. King, göz yaşları içinde gitarıyla ağıta benzer bir balad çaldıktan sonra, deha olarak tanımladığı Charles için “Bugüne kadar tanıdığım en büyük müzisyendi” dedi.

Charles gibi ama olan Stevie Wonder ise Charles’ın müziğini ilk duyduğunda aynı özrü paylaştıklarının farkında olmadığını ifade etti. Wonder, “Ben Charles’ı kalbime dokunan bir adam ve bir ses olarak biliyorum” diye konuştu.

Hazırladığı “The Blues” isimli bir belgesel için Charles ile söyleşi yapan Clint Eastwood da, cenaze törenine katıldı.

Sanatçı Ray Charles için halkın katılımını sağlamak amacıyla perşembe günü Los Angeles şehir merkezinde yapılan törende ise binlerce seveni hazır bulunmuştu.

Efsane isim geçen hafta 73 yaşında karaciğer rahatsızlığından hayata gözlerini yummuştu.

Fakir bir ailenin çocuğu olarak 1930 yılında doğan ve 7 yaşında kör olan Ray Charles müzik için, “Benim için müzik nefes almak gibi. Ona ihtiyacım var. O benim bir parçam” demişti.

Müzik hayatına 1940’lı yıllarda gece kulüplerinde Nat King Cole stilinde şarkı söyleyerek başlayan soul müzik dehası, insan haklarının yılmaz bir savunucusuydu. Ray Charles, kör, siyahi ve fakir olmasının acılarını, piyano çalmanın mutluluğuyla yenmişti.

Ray Charles, soul’un yanı sıra blues ve rhythm and blues türlerinde gösterdiği başarıyla 12 Grammy kazanmıştı.

XS
SM
MD
LG