Erişilebilirlik

ABD'den Ankara'ya 'Küresel Savunma' Brifingi - 2004-06-18


Ankara, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Lincoln Bloomfield başkanlığında bir heyeti ağırladı. Lincoln Bloomfield, Türk hükümetine Amerika’nın yeni “küresel savunma stratejileriyle” ilgili bilgi verdi.

Uzun süredir gündemde olan Amerika’nın Türkiyenin İncirlik üssünün kullanımı konusunda esneklik talebi dün Ankara’ya giden Amerika heyetiyle tekrar gündeme geldi.

Ankara’dan Amerika’nın yeni “küresel savunma stratejisine” destek amaçlı giden Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Lincoln Bloomfield başkanlığındaki heyet, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal ile görüştü.

Bloomfield ve heyeti Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin başkanlığındaki bir heyetle de yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Bloomfield, Amerika’nın yeni küresel stratejisini görüştüklerini ve bunun Aralık ayında Ankara’ya giden Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman’ın başlattığı temasların devamı niteliğini taşıdığını söyledi.

Türkiye’den İncirlik üssü konusunda bir talepte bulunmadıklarını sadece karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Bloomfield, Amerika’nın yeni küresel savunma stratejisini gerçekleştirmek için müttefiklerini bilgilendirdiklerini ve bu stratejiyi Amerika seçimlerinden önce gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Polonya, Macaristan ve Bulgaristan gibi bazı ülkelerde yeni üsler oluşturmayı tasarlayan Amerika’nın Türkiye için ise, daha merkezi bir rol öngördüğü belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar ise Amerikan heyetinin İncirlik üssü konusunda bir taleple Ankaraya gelmediğini Amerika'nın politika oluşturma aşamasında olduğunu,politikasını oluşturduktan sonra Türkiye’nin bu konuda önerilerini sunacağını belirttiler.

XS
SM
MD
LG