Erişilebilirlik

'AB, Türkiye'ye Müzakere Tarihi Verecek' - 2004-06-18


Almanya Yeşiller Partisi`nden Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliğine yeniden seçilen Cem Özdemir, Türkiye`nin Aralık ayındaki AB Zirvesi`nden müzakere tarihi alacağını iddia etti.

Radyomuzun "Alo Washington" programında dinleyenlerimizin sorularını da yanıtlayan Özdemir, "Avrupa Konseyi ve Komisyonu bu sene müzakerelerin başlayıp başlamayacağı konusunda karar alacak. Büyük olasılıkla `evet` diyecek`` dedi. Yeşiller Partisi olarak bunu desteklediklerini kaydeden Özdemir, bu konuda kampanya yaptıklarını ve destek aldıklarını bildirdi.

Özdemir, değişime açık olan demokratik ve çağdaş Türkiye`nin zaten Avrupa`nın bir parçası olduğunu belirterek, "Bunu senelerdir söylüyorduk. O zaman bu görüş muhalefetteydi. Şimdi bu görüş mecliste çoğunluğu arkasına almış, halkı arkasına almış o açıdan biz Türkiye`deki değişimi isteyen taraflarla birlikteyiz" diye konuştu.

Avrupa ülkelerindeki milli meclislere bakıldığında Türk kökenli milletvekili sayısının AP`dekinden daha fazla olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Şu anda bizim Almanya`da hedeflediğimiz konu bir merkez sol partilere değil muhafazakar partilere de yabancı kökenli ya da Türk kökenli insanlar girmeli ve aday olmalı" dedi.

RUHBAN OKULU

Özdemir, Heybeliada`daki Ruhban Okulu`nun uluslararası anlaşmalara aykırı olmasına rağmen halen açılamadığını söyledi. Özdemir, Türkiye`nin gayrimüslimlerle ilgili görevlerini yerine getirmesi halinde daha da inandırıcı olacağını ve Avrupa`ya giden yolunun kısalacağını belirtti.

"AVRUPA`NIN DA DEĞİŞMESİ GEREKİYOR"

Almanya`dan bakıldığında, değişimin sadece Türkiye`den beklendiğine dikkat çeken Özdemir, "Avrupa`nın da değişmesi gerekiyor. İşlemleri kolaylaştırmalı. Bize düşen görevler var. Avrupa`nın genişlemeye hazır olması lazım" dedi.

Türkiye`nin AB`ye girmesinin mümkün gibi göründüğünü ifade eden Özdemir, "Türkiye`deki hiçbir meclis AB`ye bu kadar yakın değildi. Bu konuda mutlaka aynı hızla devam edilmeli" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG