Erişilebilirlik

Irak'ın Petrol İhracatı Durdu - 2004-06-16


Irak’ın petrol ihracatı, boru hatlarına yönelik saldırılardan sonra durdu. Güney’deki tesislere petrol taşıyan iki boru hattına yönelik sabotajlardan sonra Kuzey’deki Kerkük-Yumurtalık hattı da saldırıya uğradı.

Sabotajlar, Irak’ın kuzey ve güneydeki boru hatlarından yapılan günde 1 milyon 600 bin varil ham petrol ihracatının tümüyle durmasına yolaçtı.

Ayrıca Kuzey Irak’taki petrol tesisleri ve boru hattının güvenlik şefi, bugün düzenlenen bir silahlı saldırıda öldürüldü. Yetkililer, Kürt lider Celal Talabani’nin akrabası olan Gazi Talabani’nin işine giderken vurularak öldüğünü bildirdi.

Bağdat’ın kuzeyinde düzenlenen roket saldırısında ise iki Amerikan askeri öldü, 23 kişi yaralandı.

Öteyandan Amerikan askeri sözcüsü, Bağdat’ın batısındaki Ramadi kentinde yolkenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu biri polis 6 Iraklının öldüğünü açıkladı. Olayla ilgili olarak altısı Irak sivil savunma örgütü üyesi olan 7 kişi tutuklandı.

Kerkük’te öldürülen Kuzey Irak Petrol Şirketinin güvenlik şefi, aynı zamanda Kürt lider Celal Talabani’nin kuzeniydi.

Kerkük’teki saldırı, dün Basra’daki dolum tesislerine petrol akıtan iki boru hattına yönelik sabotajı izledi. Boru hatlarını işlemez hale getiren patlamalar, Irak’ın güneyden dünya pazarlarına ihraç ettiği günlük bir milyon varil petrolü engelledi.

Irak petrol bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, Amerika’nın Sesi’ne ekiplerin boru hatlarını onarmak ve petrol akışını yeniden sağlamak için 24 saat çalıştıklarını açıkladı.

Sözcü, petrol bakanlığının onarım konusunda deneyimli personele sahip olduğunu, ancak hasarın çok ağır olması nedeniyle onarımın en az 10 gün süreceğini söyledi.

Uzmanlar, onarım sırasında geçen zamanın günde milyonlarca dolar gelir kaybı anlamına geldiğini belirtiyor. Yine uzmanlara göre Irak, sabotaj nedeniyle Haziran ayı için öngörülen günde 2 milyon varillik petrol ihracatı hedefine ulaşamayacak. Irak halen günde bir milyon varil petrol üretiyor.

Geçen hafta, Kerkük-Yumurtalık dahil Irak’taki başka boru hatları da saldırıya uğradı.

Irak geçici başbakanı İyad Allawi, geçen yedi ay içinde ülkenin petrol tesislerine 130’dan fazla saldırı düzenlendiğini ve bunun 200 milyon dolarlık gelir kaybına yolaçtığını bildirdi.

Petrol, Irak’ın tek bağımsız gelir kaynağı ve ekonomisinin yeniden inşası açısından hayati önem taşıyor.

Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, petrol boru hatlarına düzenlenen sabotajların aynı zamanda Irak’ın ekonomik geleceğini de baltaladığını söyledi.

Sözcü Cihad, geçici hükümetin petrol gelirlerini ülkenin altyapısını yeniden inşasında kullanmayı planladığını ancak saldırıların devam etmesi halinde bunun çok güç olacağını vurguladı. Sözcü, saldırıların Irak’ın güvenli ve zengin bir ülke olmasını önlemeyi amaçladığını sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG