Erişilebilirlik

Amerika Saddam'ı Hemen Teslime Yanaşmıyor - 2004-06-15


Başkan Bush, Amerika öncülüğündeki koalisyonun eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin’i, yeni Irak geçici hükümetine 'uygun bir zamanda' teslim edeceğini açıkladı.

Bush, Beyaz Sarayda yaptığı açıklamada, koalisyonun, Saddam Hüseyin işlediği cinayetlerden dolayı yargılanırken, yeterli güvenliğin sağlanmış olmasından emin olmak istediğini belirtti.

Irak Başbakanı İyad Allawi, Koalisyon yönetiminin, eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i iki hafta içinde kendilerine teslim edeceğini söylemişti.

Bu arada Amerikan askeri sözcüsü Tuğgeneral Mark Kimmitt, Bağdat hava alanı yakınlarında sivil sözleşmeli personeli götüren bir konvoya düzenlenen saldırıda can kaybı olabileceğini bildirdi.

Basra’da ise bir boru hattında meydana gelen iki patlama sonucu petrol sevkiyatı durdu. Iraklı yetkililer, olayın sabotaj olduğunu bildirdi.

Öte yandan Amerika, Irak güneyindeki Selahattin ilinin kontrolünü, bu yıl sonuna kadar Irak güvenlik güçlerine bırakacağını açıkladı.

Bölgedeki Amerikan askerlerinin komutanı Tümgeneral John Batiste, kontrolün 1 Ekim’de Irak polisine devredileceğini belirtti.

Saddam Hüseyin’in doğduğu kent olan Tikrit’in de bulunduğu Selahattin, Sünni direnişin en yoğun olduğu yerlerden biri.

XS
SM
MD
LG