Erişilebilirlik

Irak'ta 24 Saat İçinde İkinci Saldırı - 2004-06-14


Bağdat’ta bugün girişilen intihar saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti.

Bağdat’ın en işlek yerlerinden Tahir meydanı, her zaman olduğu gibi bu sabah da işlerine giden insanlarla doluydu. Aniden meydana gelen patlama meydanı kan gölüne çevirirken bir çok aracın yanmasına ve yakındaki binaların hasar görmesine sebep oldu. Halk, taş toprak arasında canlı insan ararken, birçok kişinin ciddi yanıklar ve kopmuş uzuvlarla hastanelere taşındığı görüldü.

Patlamanın olduğu yerde geniş bir çukur açıldığı ve birkaç sokak ötedeki binaların bile sarsıldığı bildirildi. Olay sırasında meydanda bulunan bir Iraklı, patlamadan önce kırmızı bir otomobil gördüğünü ve sürücünün garip davranışlarının dikkatini çektiğini söyledi. Adını vermekten kaçınan Iraklı genç, “Sürücü birden gaza basıp otomobili yabancıların bulunduğu araçların üzerine sürdü ve o anda korkunç bir patlama oldu.” diye konuştu.

Haberlere göre, güvenlik kuvvetleri, patlamadan sonra Amerikan aleyhtarı sloganlar atarak yanan araçların çevresinde gösteri yapan kalabalığı havaya ateş açarak dağıttı.

Irak’ta iş yapan firmaların çoğu personel servisi olarak büyük jipler kullanıyor. Iraklıların kullandığı otomobil ve kamyonetlerden kolayca ayırt edilebilen bu araçlar halk için işgalin sembolü haline geldi.

Başbakan İyad Allavi, saldırıya hedef olan 3 araçlık konvoyda elektrik mühendisleri bulunduğunu söyledi ve patlamada ölenlerden beşinin yabancı olduğunu açıkladı. Bu kişilerden birinin Fransız, birinin Amerikalı, diğer ikisinin ise İngiliz olduğu belirlendi.

Başbakan Allavi saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, teröristlerin 30 Haziran’da yönetimin Iraklılara devrini engellemeye çalıştığını da belirti. İçişleri Bakanı Falah el Nakib ise, bombanın yurtdışından getirilmiş olabileceğini söyledi.

Bağdat, son 24 saat içinde ikinci, bu ay içindeyse 17. kez saldırıya sahne oldu. Dün meydana gelen başka bir bombalı intihar saldırısında 12 Iraklı yaşamını yitirmişti.

Yönetimin geçici hükümete devredileceği 30 Haziran tarihi yaklaştıkça şiddet eylemlerinin giderek artması bekleniyor.

İçişleri Bakanı Falah el Nakib ise, bombanın yurtdışından getirilmiş olabileceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG