Erişilebilirlik

İKÖ Toplantısı İstanbul'da Başladı - 2004-06-14


İslam Konferansı Örgütü’nün 31. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı, İstanbul’da başladı. Türkiye’nin toplantıdan, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan tecrit politikasının sona erdirilmesi ve genel sekreterlik seçimi konularında beklentileri bulunuyor.

Devletin Zirvesi, 57 ülkenin temsilcileriyle bugün İstanbul’da başlayan İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısında biraraya geldi.

Kur-an’dan ayetler okunarak başlanan Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül ün de katıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bir açılış konuşması yaptı.

Toplantıda ele alınacak konular ise Filistin, Irak ve Keşmir sorunları, Kıbrıs, örgütün genel sekreterinin seçimi, uluslararası terörizm, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi. Toplantı sırasında ayrıca Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanlarının da kendi aralarında biraraya gelmesi bekleniyor.

Konferans için İstanbul da bulunan ve toplantı öncesi Anadolu Ajansına açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, uluslararası gücün Irak’ta ne kadar kalacağının Irak halkının ve yeni hükümetinin göstereceği gelişmeye bağlı olacağını söyledi. Zebari toplantıda önümüzdeki ay sonunda Irak ta kurulacak yeni hükümet için destek arayacaklarını da belirtti.

Türkiye’nin ise bu toplantıdan iki önemli beklentisi bulunuyor. Biri genel sekreter seçimi diğeri ise Kıbrıs konusu. Türkiye’nin genel sekreterlik için adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu. Türkiye dışında Malezya ve Bangladeş’de aynı göreve aday gösteren ülkeler arasında. Diplomatik kaynaklar, diğer İslam ülkelerine örnek gösterilen Türkiye’nin adayı İhsanoğlu’nun şansının yüksek olduğunu söylerken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “Genel sekreter adayımıza büyük bir destek ve sempati var” dedi. Seçilen genel sekreterin görevi İslam Konferansı Örgütünde alınan kararları uygulamaya koymak ve ikincil organlar ve komitelere de çalışmalarında yardımcı olmak.

Toplantıda Türkiye’nin bir diğer beklentisi ise, Kıbrıs konusunda Kuzey Kıbrıs’a uygulanan tecrit politikasının sona erdirilmesi. İslam Konferansı Örgütü toplantılarına daha önce, “Kıbrıs Türk toplumu” sıfatıyla gözlemci statüsüyle katılan Kuzey Kıbrıs’ın, bundan sonraki toplantılara Annan planında yer aldığı gibi “Kıbrıs Türk Devleti” olarak katılması kararı alınması da bekleniyor.

Ancak toplantı öncesi açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, toplantıda Kuzey Kıbrıs’ın tanınmasını beklemediklerini söyledi. Denktaş, “toplantıdan tanıma çıkmayacağını, sadece Cidde de oluşan taslak raporunun toplantıda onaylanmasını beklediklerini” ifade etti.

Üç gün sürecek toplantılarda katılımcı sayısının 2000 kişinin üzerine ulaşması bekleniyor. İslam Konferansı Örgütü toplantısı ayrıca 28-29 Haziran tarihlerinde yine İstanbul’da düzenlenecek NATO zirvesi için de bir prova niteliği taşıyor. Toplantı için alınan güvenlik önlemlerinin, NATO zirvesi için alınacak önlemlerle benzer olduğu belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG