Erişilebilirlik

AP Seçimlerinde Muhafazakarların Zaferi - 2004-06-14


Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, iktidar partileri ağır yenilgiye uğradı. Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde muhalif partiler oylarını önemli ölçüde artırırken, kısa bir süre önce işbaşına gelmiş olan Yunanistan ve İspanya hükümetleri oy kaybına uğramadı.

Seçimlere katılım oranının yüzde 44 dolayında olduğu gözlendi. Birliğe 1 Mayıs tarihinde üye olan ülkelerdeki katılım oranı ise yüzde 25 düzeyinde kaldı.

Türk Milletvekili Sayısı Üç Oldu

Dün tamamlanan seçimler sonucu Avrupa Parlamentosu’ndaki Türk kökenli milletvekili sayısı birden üçe yükseldi. Ozan Ceyhun’un kaybettiği seçimlerde diğer adayların durumu tercihli oyların sayım işleminin bitmesinden sonra kesinlik kazanacak. Belçika’da ise Emir Kır Sosyalistlerin listesinde en yüksek ikinci oyu alarak Brüksel bölge yönetimine girme başarısı elde ederken yine aynı listeden Emin Özkara milletvekili oldu.

Tercihli oyların sayımı bazı ülkelerde devam ediyor. Ancak, yenilerinin Avrupa Parlamentosu'na girmeye hak kazanan Vural Öger, Cem Özdemir ve Nesrin Can’a eklenmeleri pek sanılmıyor. Ozan Ceyhun ise seçimleri kaybetti. Ancak, Alman sosyalistlerinin kayba uğramaları, listenin alt sıralarında bulunan Ceyhun’un ikinci dönem seçilmesini engelledi. Ceyhun Avrupa Parlamentosu’na Alman yeşiller partisinden seçilmiş daha sonra istifa ederek, sosyalist partiye girmişti. Yeşillerde Ceyhun’a güvenenler bunu bir ihanet olarak yorumlamışlardı.

Almanya’dan ikinci dönem seçilen bir başka aday da Feleknaz Uca oldu. Kürt kökenli Uca’nın, Avrupa Parlamentosu’na PKK’lı Kürt’lerin oyları ile seçildiği belirtilmişti. Uca Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasındaki diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu’nun da üyesiydi.

Finlandiya’da ise pek fazla Türk olmamasına karşın, sosyalist partinin liste başı yaptığı Nesrin Can güçlükle karşılaşmadan Avrupalı parlamenter oldu. Belçika’nın eski ve şimdiki senatörleri Meryem Kaçar ile Fatma Pehlivan’ın gerekli oyları toplayamadıkları bildiriliyor. Buna karşılık Brüksel Türkleri bölge parlamentosuna iki temsilci gönderme başarısı gösterdiler. Sosyalistlerin adayı Emir Kır oy rekoru kırdı ve Brüksel’de en yüksek oyu alan 9. politikacı oldu. 7409 oy alan ve parti listesinde ikinci sıraya yerleşen Kır’ın Brüksel yönetiminde bakanlığa getirilmesi bekleniyor.

Yine Sosyalist Parti adayı Emin Özkara da milletvekili oldu. Federal bir devlet sistemine sahip Belçika’da Brüksel bölge parlamentosu Flamanlar ile Fransızca konuşanlar toplumu arasında büyük bir yarışa sahne oluyor. Ancak, bir kez daha Fransızca konuşanların sözünün geçeceği bir bölge hükümetinin kurulacağı bildiriliyor. Belçika seçimlerinde seçilmesi beklenen, dışişleri bakanı Louis Michele’in danışmanlarından Belma Tek ise, liberallerin oy kaybının kurbanı oldu. Liberallerin Avrupa Parlamentosu’ndaki adayları Günsel Elmas da seçilemedi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine Almanya’dan 10, Hollanda’dan 6. Belçika’dan 4, İsveç’ten 3, Fransa’dan 2, Finlandiya, Danimarka ve Avusturya’dan da Türk kökenli birer aday katılmıştı.

XS
SM
MD
LG