Erişilebilirlik

Washington'da Reagan İçin Son Törenler - 2004-06-11


Başkan Bush, eşi Laura’yla birlikte eski Başkan Ronald Reagan’ın Kongre binasındaki naaşı önünde saygı duruşunda bulundu.

G-8 zirvesinden dün geç saatlerde Washington’a dönen Başkan Bush ve eşi, daha sonra Reagan’ın eşi Nancy Reagan’ı da ziyaret etti.

Şu ana kadar Başkan Reagan’ın naaşını ziyaret eden dünya liderleri arasında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ve eski Sovyet lideri Mihail Gorbachev de var.

Reagan’ın bugün başkent’teki Ulusal Katedralde yapılacak cenaze törenine de yine birçok dünya liderinin katılması bekleniyor. Bu tören sırasında Hristiyan, Musevi ve Müslüman din adamları dualar okuyacak. Katedralda Başkan Bush, Reagan yönetiminde sekiz yıl süreyle Başkan Yardımcısı olan babası eski Başkan Bush ve Kanada'nın eski Muhafazakar Başbakanı Brian Mulroney konuşmalar yapacak.

Reagan'ın son iki gündür Kongre binasında katafalkta bulunan naaşı önümüzdeki saatlerde top arabasıyla kentin ana caddelerinden geçirilerek Ulusal Katedral'e götürülecek.

Törenler nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Washington'da yollar trafiğe kapatıldı, devlet memurlarına bir gün tatil verildi. Polis ve güvenlik kuvvetleri ise tam kadroyla görev başında.

G-8 zirvesi için Amerika’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da, son anda karar değiştirerek törene katılacağı öğrenildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan'ın, törenden sonra bir toplantı için Chicago'ya geçeceği belirtildi.

Eski Başkan Reagan’ın naaşı ise, devlet töreninden sonra tekrar California’ya götürülerek, Los Angeles yakınlarındaki Simi Valley kentinde, kendi adını taşıyan başkanlık kütüphanesi ve araştırma merkezinde toprağa verilecek.

10 yıldır Alzheimer hastası olan 93 yaşındaki Ronald Reagan geçen Cumartesi günü ölmüştü. Reagan'ın eşi Nancy Reagan da 82 yaşında.

XS
SM
MD
LG